В Україні загинули 5996 мирних жителів, включаючи 382 дітей

В Україні загинули 5996 мирних жителів, включаючи 382 дітей

Збройне вторгнення Російської Федерації в Україну, що триває, надає негативний вплив на здійснення прав людини по всій країні. Нова доповідь, підготовлена ​​Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні, висвітлює широкий спектр порушень міжнародних прав людини та міжнародного гуманітарного права. Ці порушення стосуються як цивільного населення, так і учасників бойових дій і включають навмисні вбивства, численні випадки довільного затримання та насильницького зникнення, тортури та жорстоке поводження, а також сексуальне насильство, повідомляє ООН. 

«Внаслідок бойових дій продовжують гинути та отримувати поранення цивільні особи, а також знищується та ушкоджується громадянська інфраструктура. Напади на цивільні об’єкти не тільки ставлять під загрозу життя цивільних осіб, але й змушують їх жити в принизливих умовах та підривають їхні права на здоров’я, освіту, житло, їжу та воду», – заявила Матільда ​​Богнер, голова Моніторингової місії.

З 24 лютого по 25 вересня Моніторингова місія зафіксувала 5996 смертей серед цивільного населення, включаючи 382 дітей, 8848 отримали поранення.

Більшість зареєстрованих жертв серед цивільного населення було спричинено застосуванням зброї вибухової дії з широкою зоною поразки, включаючи обстріли з важкої артилерії, реактивних систем залпового вогню, а також ракетні удари та авіанальоти.

Фактичні цифри набагато вищі, оскільки збирання та перевірка інформації в місцях, порушених бойовими діями, як і раніше, дуже ускладнені. Крім того, багато повідомлень ще не вдалося підтвердити. Це стосується, наприклад, Маріуполя (Донецька область), Ізюма (Харківська область), Лисичанська, Попасної та Сєвєродонецька (Луганська область), де є повідомлення про численні жертви серед цивільного населення.

НАШ ГРАД