У Новограді-Волинському люди проти будівництва промислового об’єкту

У Новограді-Волинському люди проти будівництва промислового об’єкту

Восени 2017 року Новоград-Волинська міська рада погодила виділення в межах міста земельної ділянки площею 2 га під забудову та обслуговування промислового об’єкту. Земельна ділянка розташована в густонаселеному мікрорайоні «Дружба», де поруч житлові будинки, школа, магазини. Громада категорично проти «сусідства» з промисловим об’єктом. Проблемою може стати також рух вантажного транспорту, який швидше за все, різко збільшиться на густонаселеній вулиці. Усе разом узяте, так чи інакше передбачає шкідливі викиди та погіршення екології.

Раніше на цій ділянці, що належить до території старих очисних споруд, влада намагалася «тимчасово» помістити смітник. Старе звалище було переповнене і потрібно було швидко вирішувати проблему. Громада не зрозуміла такого жарту з боку чиновників й «стіною» стала на захист свого мікрорайону. Сьогодні тут збираються побудувати промисловий об’єкт, причому, згідно опитування, ніхто навіть не поставив до відома людей. Просто прийшов «новий власник» ділянки й без зайвих слів забив кілочки під майбутню огорожу.   



Щоб прояснити ситуацію, голова громадської правозахисної організації «Центр прав людини» Олександр Бичковський звернувся з офіційним запитом до міської влади 09.31 від 16.05.2018. Цитуємо відповідь чиновників: «На Ваш запит відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» повідомляємо наступне. Функціональне призначення земельної ділянки на вулиці Олейнікова у відповідності до Генплану міста – зона виробничих підприємств IV-V класів шкідливості. У виробничій зоні заборонено розпланування житлової забудови. Рішенням міської ради від 09.11.2017 року «Про затвердження містобудівної документації» затверджено детальний план території окремої земельної ділянки по вулиці Олейнікова 49-А під будівництво об’єктів промисловості. Оприлюднення вищевказаного проекту рішення здійснювалось шляхом опублікування в засобах масової інформації. Процедура розгляду пропозицій громадськості здійснювалась з 04.10.2017 по 04.11.2017 року. В лютому 2018 року проведено земельні торги у формі аукціону з продажу права оренди вищевказаної земельної ділянки. Відповідно до протоколу торгів переможцем визнано учасника №1. Орендар земельної ділянки має намір здійснити будівництво промислового об’єкту з виробництва пакувальних пакетів з готової сировини. Технологічний процес вищевказаного виробництва не є джерелом забруднення навколишнього середовища».

Згідно інформації з відкритих джерел участь у земельних торгах приймали… аж два учасника. Але цікаве інше, приватне підприємство «Лік Пак» не має проектно-кошторисної документації на будівництво даного промислового об’єкту. Це підтвердив перший заступник міського голови Сергій Колотов. Чому ж чиновники, ще навіть не бачивши проекту забудови запевняють людей у її безпечності?! Громада вимагає пояснити рішення міської ради. Громадська правозахисна організація «Центр прав людини» також вимагає пояснень. На зустріч з людьми прибув перший заступник міського  голови. 

— Поясніть нам, будь-ласка, що тут планується за будівництво, — звернулись до чиновника люди. – Згідно інформації на папері пройшли громадські слухання, про які ми вперше чуємо. Хто з представників нашої територіальної громади був присутній на слуханнях?

Перший заступник міського голови Сергій Колотов

— Може були люди, може їх думка змінилась, — говорить перший заступник міського  голови Сергій Колотов. – Можливо на той момент вони були за будівництво, а сьогодні проти. Ви тут живете й тому можете або погоджувати, або не погоджувати. Якщо люди проти будівництва цього промислового об’єкту, то його ніхто тут будувати не буде.

— Люди проти! – майже одноголосно вигукнула громада. – Вже зібрано майже півтисячі підписів!

— Чи є у приватного підприємця, який планував тут розпочати будівництво, проект й екологічні заключення, що його промисловий об’єкт не несе екологічної загрози? – цікавимось у чиновника.

— Згідно процедури, підприємець спочатку обирає земельну ділянку під майбутнє будівництво, — відповідає Сергій Колотов. – Потім розробляє проектно-кошторисну документацію, проходять громадські слухання щодо майбутньої забудови. Але ми до цієї процедури… ще не дійшли.

— Подібні промислові об’єкти краще розташовувати за межами міста, — пропонує громадський активіст Галина Островська. — Щоб назавжди закрити питання щодо розміщення на цих землях смітників чи промислових об’єктів, можливо має сенс змінити призначення самої земельної ділянки. Адже цю землю можна розподіли між мешканцями міста, роздати учасникам АТО. Останнім зазвичай пропонують не зовсім привабливі ділянки, без інженерних комунікацій, часто в полі чи біля кладовища. Якщо розділити цю ділянку, то люди отримають щонайменше двадцять земельних наділів під забудову житлових будинків. Не секрет, що у місті катастрофічно не вистачає земельних ділянок, щоб задовольнити потреби усіх бажаючих їх отримати. У зв’язку з цим громада просить розглянути питання рекультивації території старих очисних споруд з подальшим виділенням земельних ділянок під забудову житлових будинків.



Територіальна громада Новограда-Волинського показала гарний приклад захисту своєї території й закликає бути пильними. Добрий сусід житлового будинку – це школа, магазин, аптека, парк, але зовсім не промисловий об’єкт. Громадська правозахисна організація «Центр прав людини» підтримує рішення громади. 

Леніна БИЧКОВСЬКА

НАШ ГРАД