У Нацполіції кожен третій буде новим співробітником

У Нацполіції кожен третій буде новим співробітником

поліція3 жовтня, у Міністерстві внутрішніх справ України глава Нацполіції розповіла про результати атестації співробітників Національної поліції України. Про це повідомляє прес-служба відомства. За словами Хатії Деканоідзе, штат Національної поліції становить 130 тисяч співробітників. Серед них – 118 тисяч поліцейських і 12 тисяч держслужбовців. Фактично ж у відомстві працює 109,6 тисяч осіб, з яких поліцейськими є понад 99,1 тисяч осіб.

Загалом атестацію пройшли більше 68-ми тисяч співробітників. За її результатами, звільнено зі служби понад 5,2 тисячі поліцейських. Серед керівництва вищої ланки не пройшли атестацію 26%, середньої ланки – 14%. Комісії рекомендували підвищити в посаді майже 4,5 тисячі поліцейських. Понизити рекомендовано близько 4,8 тисяч працівників поліції.

«Я дуже сподіваюся, що конкурси, які ми зараз проводимо, та нові люди, котрі поступово будуть приходити працювати до Нацполіції, будуть впроваджувати не тільки нові підходи, але і чистоту, яка для мене дуже важлива», – зазначила Хатія Деканоідзе, додавши, що набір нових працівників триває у переважній більшості областей держави.

Нових кандидатів приймають на службу поліцейські комісії. До їх складу, окрім поліцейських, входять представники місцевих органів влади і громадськості. Така практика передбачена Законом України «Про Національну поліцію» та відомчими нормативними актами і в Україні застосовується вперше.

«Через декілька місяців у Нацполіції кожен третій буде новим співробітником», – підсумувала голова відомства.

Хатія Деканоідзе уточнила, які зміни готуються до законодавства, наголосивши, що внесені зміни будуть захищати в першу чергу громадян України.

«Так звана «презумпція правоти поліцейського» не буде окремим законодавчим актом чи окремим законом. У жодному разі ніхто не повинен подумати, що за допомогою розширення і уточнення прав поліцейських ми намагаємось нівелювати норми Конституції про презумпцію невинуватості. Це будуть зміни-уточнення в декількох законах», – наголосила Хатія Деканоідзе.

Вона також повідомила, що ці уточнення планують внести до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Закону України «Про дорожній рух» та Закон України «Про Національну поліцію».

Зокрема, зміни-уточнення стосуватимуться заборони виходу водія із автомобіля під час зупинки поліцейським транспортного засобу, а також порядку пред’явлення водіями власних документів.

Хатія Деканоідзе повідомила, що дуже важливим є запровадження норми про посилення відповідальності за самовільне залишення місця ДТП, а також зміни підстав для тимчасового затримання транспортного засобу. Також планується введення змін щодо порядку огляду автомобіля, тобто запровадження норми, яка б надала дозвіл поліцейським на огляд автомобіля (його багажного відділення та салону).

Буде змінено норму щодо проведення перевірки водія транспортного засобу на предмет алкогольного чи наркотичного сп’яніннябез участі свідків. Голова Нацполіції заявила, що це значно пришвидшить роботу працівників поліції під час фіксації таких правопорушень.

«Такі дрібні зміни ми готові подати до Верховної Ради України. В першу чергу, ці зміни будуть захищати громадян для того, щоб попередити провокаційні ситуації. Ми захищаємо громадян України – це наш обов’язок та робота», – підсумувала голова Нацполіції.

НАШ ГРАД