Усиновлення в Україні стане прозорішим

Усиновлення в Україні стане прозорішим

Міністерство соціальної політики зробило прозорішою процедуру національного усиновлення в Україні. Про це заявив радник Міністра соціальної політики Леонід Лебедєв.

«Мінсоцполітики зробило процедуру національного усиновлення в Україні прозорішою за рахунок нововведень, а саме завдяки новій програмі навчання кандидатів в усиновлювачі, запровадженню довідки про вжиття вичерпних заходів щодо влаштування дитини в сім’ю громадян України та проходження курсу підготовки з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування»,- розповів радник Міністра.

За словами Леоніда Лебедєва, проходження усіма кандидатами в усиновлювачі обов’язкового курсу навчання є дуже важливим етапом, оскільки виховання дитини, яка зазнала психологічної травми від втрати біологічних батьків, має свої особливості, всі потенційні прийомні батьки, батьки-вихователі та опікуни вже давно проходять таке навчання. Відтепер це стосуватиметься і усиновлювачів.

«Після проходження обов’язкового і безкоштовного курсу навчання всім батькам видається довідка, яка засвідчує проходження цього курсу і їхню готовність стати усиновлювачами, в ній вказується кількість дітей, їх стать та вік, рекомендації щодо можливості усиновлення. Тобто ця довідка є остаточним документом в пакеті, який подається всіма заявниками до суду – інстанції, яка приймає остаточне рішення щодо усиновлення»,- зауважив радник Міністра.

Леонід Лебедєв підкреслив, що національне усиновлення є пріоритетом державної політики України та важливою складовою політики щодо дотримання найкращих інтересів дитини.

Нагадаємо, що протягом 2019 року було усиновлено 1419 дітей, що на 61 дитину більше за попередній рік, зафіксовано 36 випадків скасування усиновлення.