Українці користуватимуться безпечною косметикою

Українці користуватимуться безпечною косметикою

Якість і безпека є ключовими аспектами, на яких зосереджений новий регламент на косметичну продукцію. Перелік заборонених інгредієнтів буде збільшено втричі, виробники зможуть використовувати лише безпечні барвники, консерванти, УФ-фільтри. Ці пропозиції — важлива складова євроінтеграції України і виконання умов Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, повідомляє МОЗ

Новий технічний регламент на косметичну продукцію розроблений на основі Регламенту ЄС №1223/2009. Документ має усунути юридичні розбіжності, а також адміністративні та технічні бар’єри в торгівлі між Україною та країнами Європейського Союзу.

Завдяки новому технічному регламенту українці користуватимуться якісною та безпечною косметичною продукцією. Якщо сьогодні перелік заборонених до використання в косметичній продукції інгредієнтів становить 400, технічний регламент встановлює 1328, а також передбачає використання лише дозволених барвників, консервантів, УФ-фільтрів.

Українські виробники косметичної продукції в середньостроковій перспективі зможуть експортувати свою продукцію до країн Європейського Союзу, а іноземні виробники — розміщувати свої виробництва на території України, що сприятиме, зокрема, зменшенню вартості їх продукції.

Один із важливих аспектів нового регламенту — заборонити випробування косметики на тваринах та дати можливість іноземним та національним компаніям використовувати новітні технологічні розробки, зокрема альтернативні методи тестування косметичної продукції. Такі правила уже кілька років діють у країнах Європейського Союзу.

Щоб український косметичний бізнес міг розвиватись без перешкод, а на ринку зберігалась чесна конкуренція, МОЗ України планує передбачити перехідний період для впровадження нових вимог до тестування косметичної продукції. Це рішення зумовлено тим, що в Україні на сьогодні відсутні затверджені методології альтернативних випробувань безпеки косметики.

Варто зазначити, що Європейський Союз також мав перехідний період для впровадження нових вимог до безпеки косметичної продукції — регламент був затверджений у 2009 році, а вступив в дію у 2013 році.

Отже, з впровадженням нового технічного регламенту іноземні компанії, що вже відмовилися від тестування своєї продукції на тваринах, зможуть реалізовувати свою продукцію на українському ринку на основі результатів досліджень альтернативними методами. Паралельно з цим Міністерство впроваджуватиме нові вимоги до тестування, надаючи перехідний період для національних компаній на впровадження новітніх методів токсикологічних досліджень.

Докладніше: Проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Технічного регламенту на косметичну продукцію»

Пропозиції та зауваження до проекту постанови надсилайте до Міністерства охорони здоров’я України протягом місяця у письмовому та/або електронному вигляді за адресою: 01601, м. Київ, вул. Михайла Грушевського,7, e-mail: ivanzadvornykh@gmail.com, Задворних Іван Сергійович, тел.: (044) 200-06-69, e-mail: pharm.moz@gmail.com, Міщенко Ольга Володимирівна, тел.: (044) 200-06-68.

 НАШ ГРАД