Україна вже 1100 днів без російського газу

Україна вже 1100 днів без російського газу

Україна понад 1100 днів живе без закупівлі російського газу, який до 2014 року був ключовим енергоресурсом для нашої країни, а відтак причиною нашої повної енергетичної залежності від Росії. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Уряду.

Сьогоднішнє засідання розпочалося хвилиною мовчання в пам’ять українських воїнів, які 242 дні боронили Донецький аеропорт. Глава Уряду наголосив, що подвиг наших борців за незалежність не можна забувати. «І ми маємо робити все, аби відстояти незалежність», – сказав Прем’єр-міністр.

Він зауважив, що незалежність – це не тільки політична категорія. Незалежність – це й економічна та енергетична спроможність розвиватися.

«Російський газ був зброєю проти України, проти нашої незалежності», – сказав Володимир Гройсман. Він нагадав, що рішення відмовитися від російського газу було непростим. Але завдяки тодішньому Главі Уряду Арсенію Яценюку та згодом і Президенту України Петру Порошенку воно було втілено.

«Це дало змогу закріпити незалежність і відмовитися від тиску, який здійснювався на нашу державу, – зазначив Глава Уряду. – Перед нами зараз стоїть чітке завдання: не змінити постачальника газу, а самим забезпечити свої потреби. Для цього треба кратно збільшувати видобуток – і тут ми зробили великий прорив шляхом дерегуляцій та запровадження прозорих аукціонів. Треба запроваджувати програми енергоефективності – і цього року ми запускаємо механізм Фонду енергоефективності. Треба модернізувати промисловість, а отже, модернізувати економіку. Треба зберегти свій газотранспортний статус і бути інтегрованими в європейський газовий ринок».

 НАШ ГРАД