Українські школярі порахують… пінгвінів

Українські школярі порахують… пінгвінів

1 листопада стартував проект з залучення школярів до наукових досліджень екології Антарктики. Його проводить Національний антарктичний науковий центр (НАНЦ) МОН разом з Національним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді МОН. Дослідження, в яких візьмуть участь школярі – це частина міжнародної програми з моніторингу та прогнозування стану екосистеми Південного океану та запасів антарктичного криля, повідомляє Міністерство освіти і науки України

«Кінцевою метою дослідження є науково обґрунтована відповідь на запитання: чи популяція криля насправді катастрофічно скорочується і він потребує захисту, як застерігають деякі екоактивісти, чи, навпаки, криля можна беззастережно виловлювати, як переконують промисловці. Порахувати криля в океані дуже непросто. Тому вчені з різних країн домовилися використати стан популяцій пінгвінів як свого роду «барометр» запасів криля, бо саме криль є основною їжею пернатих аборигенів Антарктиди. З успіху розмноження пінгвінячих гніздових пар та виживання пташенят можна буде оцінити доступну їм кормову базу, тобто крилеві запаси на певній території. Для здійснення такого спостереження встановили 54 автоматичні фотокамери довкола узбережжя Антарктиди», – пояснив очільник НАНЦ Євген Дикий.

Він відзначив, що станція Академік Вернадський однією з перших включилась в цю моніторингову програму, розроблену міжнародною Комісією з морських ресурсів Антарктики. Уже третій рік в околицях української станції 3 автоматичні камери знімають «родинні фотоальбоми» пінгвінів. Накопичилося кілька тисяч знімків, які потребують опрацювання та аналізу.

Для цього науковці НАНЦ на чолі з професором Геннадієм Мілінєвським розробили спеціальну методику. За нею вихованці обласних еколого-натуралістичних центрів зможуть з допомогою вчителів обробити фотографії з камер. Зокрема, вони порахують кількість гнізд, початок та кінець гніздування, кількість відкладених яєць, пташенят, які вилупились, та пташенят, які доросли до «підліткового» віку і полишили гніздо.

Всю цю інформацію буде зведено до єдиної бази даних НАНЦ та статистично оброблено вченими. Відтак результати передадуть до Наукового комітету Комісії з морських живих ресурсів Антарктики.

«Так українські школярі зможуть покласти невелику, але власну «цеглинку» до побудови світової науки, взяти участь у справжньому, а не «навчальному» міжнародному науковому проекті, доєднатися до збереження живої природи нашої планети», – підкреслив Євген Дикий.

Варто відзначити, що Україна є однією з 6 країн світу, які здійснюють вилов криля в Південному океані. Нині в цьому регіоні працює українське риболовне судно «Море Содружества».

Нагадуємо, що міжнародні антарктичні дослідження українських вчених визнані в одному з найрейтинговіших світових наукових журналів.

Також наразі триває прийом документів до 24-ї Української антарктичної експедиції (2019-2020 рр.) на станцію Академік Вернадський.

За підсумком першого місяця до НАНЦ надійшла рекордна кількість заявок.