Україна успішно бореться із ВІЛ

Україна успішно бореться із ВІЛ

Незважаючи на труднощі, пов’язані з повномасштабним вторгненням Російської Федерації у лютому 2022 року, Україна досягла значних успіхів у розширенні доступу до профілактики, тестування та лікування ВІЛ, повідомляє ООН. 

Міністерство охорони здоров’я України повідомило, що з січня до жовтня 2023 року було зафіксовано 9769 нових випадків ВІЛ-інфекції. При цьому в той же період у 2738 осіб діагностували СНІД, а загинуло через нього 1198 інфікованих. На даний час у країні зареєстровано 158 803 особи, які живуть з інфекцією. 

Для підтримки національних зусиль щодо боротьби з ВІЛ та СНІДом Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) надала свої експертні рекомендації, а також внесла внесок у діяльність тематичної робочої групи та забезпечення безперервності надання основних послуг. 

Боротьба з тягарем ВІЛ 

Незважаючи на військові дії та вимушене переміщення населення в Україні, постійний доступ до антиретровірусних препаратів було забезпечено завдяки співпраці ВООЗ, уряду США та Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

За даними Центру громадського здоров’я при МОЗ країни, станом на 1 листопада 2023 року лікування у зв’язку з ВІЛ отримували 121 820 жителів України. За перші 9 місяців минулого року доконтактною профілактикою інфекції у рамках національної програми скористалися понад 12 350 осіб.

Представник ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт наголосив на героїзмі, який українські медичні працівники та співробітники неурядових організацій демонструють щодня, особливо поблизу лінії фронту, щоб програма з ВІЛ продовжувала працювати.

Він додав, що боротьба зі стигматизацією та дискримінацією у секторі охорони здоров’я, забезпечення сталого фінансування та формування кадрових ресурсів мають вирішальне значення у колективних зусиллях щодо викорінення ВІЛ в Україні. 

Інтеграція послуг 

Останні дані ВООЗ свідчать, що лише 72 відсотки людей, які живуть із ВІЛ, обізнані про свій статус, а більше половини діагнозів інфекції в Європейському регіоні ВООЗ ставляться надто пізно. Для вирішення цієї проблеми та підвищення рівня тестування ВООЗ в Україні активно підтримує інтеграцію послуг з ВІЛ та СНІДу до системи первинної медичної допомоги. 

Семінари, проведені для медиків у 8 регіонах України, сприяли розширенню раннього виявлення інфекції. Тестування у первинній ланці медико-санітарної допомоги, ініційоване медичними працівниками, відіграє найважливішу роль оперативному призначенні антиретровірусної терапії. Раннє виявлення та лікування не тільки скорочують кількість випадків переходу захворювання на важку стадію, але й роблять значний внесок у стримування поширення ВІЛ та порятунок життів.

НАШ ГРАД