Україна розробляє механізм виплати репарацій

Україна розробляє механізм виплати репарацій

Україна пропонує створити міжнародний компенсаційний механізм відшкодування збитків, яких завдала росія. Він буде базуватися на міжнародному договорі, а компенсації будуть виплачуватися за рахунок активів підсанкційних росіян, а також за рахунок суверенних активів рф. Про це заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час конференції United for Justice, яка відбулася у Львові 4 березня.

Прем’єр-міністр окреслив два основні завдання, що стоять на шляху досягнення правосуддя та справедливості. Перше — це створення міжнародного трибуналу, який притягне до відповідальності військове та політичне керівництво рф.  Друге — це створення механізму конфіскації російських активів, які можна буде направити на відновлення України. 

«З перших днів війни ми почали документувати всі злочини, руйнування і збитки. Маємо достовірний, прозорий і якісний інструмент для того, аби оцінити, скільки Україна потребуватиме коштів для відновлення. Вже зараз розуміємо, що ця сума перевищить 700 млрд доларів», — відзначив Денис Шмигаль. 

Він наголосив, що концепція робочої групи полягає у створенні комплексної системи компенсації за збитки, які заподіяла росія. 

«Мова йде про відшкодування збитків фізичним та юридичним особам, а також безпосередньо державі Україна. Передбачається, що спеціальний компенсаційний механізм виплати репарацій буде базуватися на міжнародному договорі, який Україна розробляє разом із країнами-партнерами», — заявив Прем’єр-міністр.

Денис Шмигаль озвучив чотири елементи міжнародного компенсаційного механізму. Перший — Міжнародний реєстр збитків. Другий — Компенсаційна комісія, яка буде розглядати заяви про відшкодування збитків, завданих агресією рф на території України. Третій — Компенсаційний фонд, з якого будуть іти відшкодування. Четвертий — механізм виконання прийнятих Компенсаційною комісією рішень.

«Власним прикладом демонструємо важливість цього питання. Ми вже конфіскували 17 млрд грн у російських банків. Це кошти, які вже є в бюджеті. Вони будуть спрямовані на відбудову», — заявив Денис Шмигаль.

НАШ ГРАД