Україна очолює рейтинг країн з володіння криптовалютами

Україна очолює рейтинг країн з володіння криптовалютами

У Конференції ООН з торгівлі та розвитку (ЮНКТАД) привернули увагу до ризиків та витрат, пов’язаних із використанням віртуальних грошей – криптовалюти. Там побоюються, що неналежне регулювання їхніх потоків загрожує підривом фінансової стабільності, повідомляє ООН. 

Криптовалюта – це будь-який вид валюти у цифровій чи віртуальній формі. Криптовалюти не існують у «реальному» світі, наприклад, біткоін – ця віртуальна «монета» створюється в результаті процесу найскладніших математичних обчислень, які виробляються найпотужнішими комп’ютерами.

ЮНКТАД випустила три аналітичні документи, в яких докладно розглядаються всі витрати та ризики для фінансової стабільності, мобілізації внутрішніх ресурсів та безпеки грошових систем при використанні криптовалюти.

Рейтинг країн з володіння криптовалютами
У ЮНКТАД оприлюднили список із 20 країн щодо найбільшої активності використання криптовалюти населенням. Його очолили Україна та Росія. На третьому місці у списку 20-ти – Венесуела. Далі йдуть Сінгапур, Кенія та США.

Не все, що блищить, золото
В аналітичній записці, під назвою «Не все, що блищить, – золото: висока вартість нерегульованого ринку криптовалют» йдеться про причини стрімкого поширення криптовалют у країнах, що розглядаються, розглядаються механізми спрощення грошових переказів та захисту від валютних та інфляційних ризиків.

Експерти зазначають, що нещодавні потрясіння на ринку цифрової валюти припускають, що зберігання криптовалюти поки що пов’язане з ризиками для приватних осіб. «Нещодавні потрясіння на ринку цифрової валюти показують, що володіння криптовалютою пов’язане з ризиками для приватних осіб, проте якщо центральний банк вживе заходів, спрямованих на захист фінансової стабільності, то проблема набуде суспільного характеру», – наголошується в прес-релізі ЮНКТАД.

У ЮНКТАД побоюються, що якщо криптовалюти стануть популярним платіжним засобом і навіть неофіційно замінять національні валюти – процес, званий криптизацією, то це може «поставити під загрозу грошовий суверенітет країн». Нещодавно Міжнародний валютний фонд висловив думку, що перетворення криптовалюти на офіційний та законний платіжний засіб пов’язане з чималими ризиками.

Платіжні системи у цифрову епоху
Інший документ «Державні платіжні системи в епоху цифрових технологій: реагування на ризики, пов’язані з фінансовою стабільністю та безпекою, пов’язані з криптовалютами», присвячений впливу криптовалют на стабільність та безпеку грошових систем, а також на фінансову стабільність країн загалом.

Експерти не виключають, що органи грошово-кредитного регулювання можуть надати цифрову валюту центральних банків або, більш охоче, систему швидких роздрібних платежів. Але, враховуючи ризик, пов’язані з цифровим розривом у країнах, ЮНКТАД наполегливо закликає владу продовжувати випуск і розподіл готівки.

Криптовалюта не повинна використовуватися з метою ухилення від сплати податків
Ще один документ ЮНКТАД присвячений тому, як криптовалюти можуть підірвати мобілізацію внутрішніх ресурсів на соціальні проекти в країнах, що розвиваються. Її автори зазначають, що криптовалюти можуть сприяти ухиленню від сплати податків та призвести до створення свого роду «безподаткової гавані».

Таким чином, криптовалюти можуть також обмежувати ефективність контролю за рухом капіталу, ключового інструменту для країн, що дозволяє зберегти простір для маневру в політиці та макроекономічну стабільність.

Регулювання криптовалют
У ЮНКТАД зазначають, що багато країн, що розвиваються, стикаються з деякими проблемами при регулюванні криптовалют. Але це не означає, що вони не мають варіантів маневру.

Є такі країни, як Китай, які повністю виштовхують цей ринок. Там не можна майнути криптовалюти. У цих країнах не можна здійснювати транзакції з криптовалютою. З іншого боку, є країни, де діє дуже вільне регулювання», — заявила одна з експертів в інтерв’ю для ЮНКТАД.

У ЮНКТАД вважають, що важливо мати глобальну нормативну базу щодо валют. Таке регулювання не обов’язково призводить до негативних результатів. Воно покращує захист споживачів та інвесторів, які можуть оперувати з більш безпечними активами та інвестувати навіть у ті сфери, в яких можуть створюватися робочі місця та забезпечуватись економічне зростання.

НАШ ГРАД