Україна найбільш постраждала від вибухонебезпечних залишків війни

Україна найбільш постраждала від вибухонебезпечних залишків війни

Відповідно до Державної цільової програми Уряд України, зокрема Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, органи місцевого самоврядування, міжнародні гуманітарні організації, інститути громадянського суспільства приділяють велику увагу інформуванню населення про мінну небезпеку для попередження виникнення загрози життю і здоров’ю людей, повідомляє Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України

Коментуючи ситуацію на Сході країни щодо протимінної небезпеки, Міністр Вадим Черниш зазначив: «На Сході України мільйони людей знаходяться у зоні ризику через мінну забрудненість. З досвіду інших країн, які зазнали збройного конфлікту, розмінування може тривати десятки років. Але захистити людей ми можемо через інформування і навчання безпечній поведінці. У цьому році вперше з держбюджету на інформування населення про мінну небезпеку виділено 5 млн грн».

Протимінна діяльність в Україні критично необхідна для захисту цивільних громадян та підвищення їхньої обізнаності щодо наявної мінної небезпеки. Компетентним органам, громадам, особливо тим, які знаходяться поблизу забруднених вибухонебезпечними предметами територій, необхідно постійно вживати всіх заходів для зменшення загрози від вибухонебезпечних залишків війни для місцевого населення, інформування людей щодо протимінної діяльності на Сході України.

Через тривалий конфлікт, спричинений збройною агресією Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, Україна належить до найбільш постраждалих від мін та вибухонебезпечних предметів країн світу.

Багато звільнених земель на Сході України залишаються забрудненими мінами або вибухонебезпечними залишками війни. Це землі аграрного призначення, території водоканалів, інших комунікацій. У безпосередній близькості від пунктів контрольно-пропускних в’їзду-виїзду в Донецькій та Луганській областях, які щодня перетинають 30-40 тисяч людей, також багато забруднених ділянок.

Протимінна діяльність передбачає не тільки безпосереднє розмінування територій, а включає в себе 5 напрямків: спеціальну освіту, розмінування, поширення інформації серед населення про потенційну небезпеку вибухонебезпечних предметів, допомогу жертвам, що постраждали, а також знищення боєприпасів.