Україна додатково отримає 1,2 млрд євро

Україна додатково отримає 1,2 млрд євро

1 лютого Європейська Комісія офіційно затвердила рішення про започаткування нової екстреної програми макрофінансової допомоги у сумі 1,2 млрд євро.

Рішення Європейської Комісії має бути додатково підтримано Радою Європейського Союзу та Європейським Парламентом, після чого з Україною буде укладено відповідні Меморандум про взаєморозуміння та Кредитну угоду щодо можливості надання нашій державі зазначених пільгових позикових коштів.

Перший транш у сумі 600 млн євро є безумовним та буде надано одразу після набуття чинності для сторін зазначеними договорами. Надання другого траншу в такому ж розмірі буде обумовлене прогресом, продемонстрованим Україною у реалізації узгоджених сторонами короткострокових заходів з впровадження структурних реформ.

Макрофінансова допомога надається Україні для підтримання макроекономічної та фінансової стабільності в нашій державі в умовах різкого зростання геополітичної невизначеності та її впливу на економічні процеси.

З 2014 року ЄС надав Україні більше 5 млрд євро в рамках п’яти програм макрофінансової допомоги. Окрім того, Єврокомісія планує незабаром розпочати роботу над довгостроковою та масштабною програмою макрофінансової допомоги для підтримки пріоритетних реформ, зокрема у сферах верховенства права, енергетики та протидії корупції.

 НАШ ГРАД