Триває гасіння пожежі у зоні відчуження

Триває гасіння пожежі у зоні відчуження

пожежа У Зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення на території Луб’янського лісництва попередньо під час проведення технологічної вирубки лісу для прокладання залізничної дороги сталося загорання порубкових решток деревини та лісової підстилки, яке розповсюдилось на площу близько 20 га. Про це повідомили у прес-службі ДСНС.

Для проведення повітряної розвідки та гасіння пожежі від ДСНС залучено вертоліт МІ-8 з водозливним пристроєм, яким зроблено 5 скидів води загальним об’ємом 10 м3, та 2 літаки АН-32П. Всього до гасіння пожежі залучено 102 чол. особового складу та 22 од. техніки, з них від ДСНС 63 чол. особового складу та 11 од. техніки, у тому числі вертоліт МІ-8 та 2 літаки АН-32П. Додатково приведено у готовність 50 чол. особового складу та 10 од. техніки Київської, Житомирської областей та м. Києва. Станом на 20 год. 29 червня площа пожежі (низова) складає близько 25 га. Гасіння пожежі триває.

Радіаційний фон в зоні відчуження контролюється за допомогою автоматизованої системи контролю радіаційного стану (АСКРС) ДСП «Екоцентр» у безперервному режимі на 39 пунктах. Дані цілодобовонадходять до диспетчерського центру раз на годину, а в умовах надзвичайної ситуації – раз на 2 хвилини. Враховуючи радіологічну значимість пожежі, на території зони відчуження посилено контроль за радіаційною ситуацією. В оперативному режимі аналізуються дані щодо потужності еквівалентної дози гамма-випромінювання (ПЕД) та вмісту радіонуклідів у повітрі в районі пожежі. Про це повідомляє Міністерство екології.

Початок пожежі 29.06.2017 року 0 1300 в районі КВ Вектор за даними черговогоДСП «Чорнобильська Пуща». На даний час триває пожежа в районі 336 кварталу Луб’янського лісництва. Вогнем охоплена територія близько 25 га.

Поблизу району пожежі розташовано 3 пункти АСКРС. Потужність еквівалентної дози гамма-випромінювання за даними пунктів АСКРС в районі пожежі істотно не змінилася, коливання поточних значеньзнаходяться у звичних для кожного пункту межах. Контрольні рівні потужності еквівалентної дози не перевищені.

З початку пожежі задіяна мобільна оперативна група ДСП «Екоцентр» з аспіраційним та дозиметричним обладнанням. За даними радіаційної розвідки об’ємна активність 137Cs у повітрі в районі пожежі, на лінії вогню29.06.2017 року о 19 годині складала 2,5Е-2 Бк/м3, що перевищує значення контрольних рівнів, встановлених гігієнічними нормативами «Основні контрольні рівні, рівні звільнення та рівні дії щодорадіоактивного забруднення об’єктів зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення» у 2,5 рази (КР =1,0Е-2 Бк/м3 по 137Cs).

Потужність еквівалентної дози на відстані 1 м від поверхні ґрунту – 0,70 мкЗв/год, значеннящільності потоку бета-часток – від 60 част/(хв·см2) поблизу горіння, 120 част/(хв·см2) на згарищі. Враховуючи що район пожежі знаходиться поблизу «західного слід», з високими рівнямирадіоактивного забруднення, особовому складу рекомендовано обов’язкові використання засобів захистуорганів дихання.

В зоні відчуження та на прилеглих територіях на даний час погіршення радіаційного стану не спостерігається. Радіаційна ситуація знаходиться під контролем, подальша інформація буде оперативно уточнюватися та надаватися.

НАШ ГРАД