Сімейні форми виховання отримають підвищені виплати

Сімейні форми виховання отримають підвищені виплати

„Сімейні форми виховання отримають підвищені виплати з 2020 року”, – Міністр соціальної політики України Юлія Соколовська написала на своїй офіційній сторінці у мережі Facebook, коментуючи постанову Кабінету Міністрів України „Деякі питання виплати державної соціальної допомоги”.

24 грудня на засіданні Уряду було прийнято ініційоване Міністерством соціальної політики рішення щодо спрощення процедур фінансування для виплати деяких видів соціальних допомог.

„Ми турбуємося про те, щоб в українців не було затримок із отримання виплат, тому наше рішення дозволить кінцевим отримувачам швидше отримувати гроші. Якщо раніше більшість виплат йшла субвенцією із державного бюджету місцевим, то тепер фінансується з бюджетної програми Мінсоцполітики!” – поінформувала Міністр.

Спрощений механізм використання бюджетних коштів розроблено для:

— виплати державних допомог сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, особам з інвалідністю;

— грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях;

— оплату послуг зі здійснення патронату над дитиною;

— підтримки малих групових будинків.

Також Юлія Соколовська вкотре підкреслила, що нова команда Мінсоцполітики робить дієві кроки для послідовної реалізації пріоритетів соціальної політики, окреслених у Програмі дій Уряду.

„Ми чітко налаштовані відходити від інтернатів і розвивати сімейні та наближені до сімейних форми виховання дітей і робимо усе можливе для цього”, – написала Міністр.

З метою підтримки дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в патронатних, прийомних сім’ях, у дитячих будинках сімейного типу, з 1 січня 2020 року будуть підвищені розміри державної соціальної допомоги із 2 до 2,5 прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку, а для дітей з інвалідністю – з 2 до 3,5 прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку.

Збільшується і розмір грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам: із 70% прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку за кожну дитину-вихованця та кожну прийомну дитину до 100% прожиткового мінімуму для працездатних осіб за кожну дитину-вихованця та кожну прийомну дитину.

Кошти на підвищення зазначених ініціатив передбачені у Державному бюджеті України на 2020 рік.