Спека у Західній Європі

Спека у Західній Європі

Метеорологічне бюро Великобританії вперше в історії випустило надзвичайне – «червоне» – попередження про виняткову спеку. В окремих регіонах країни температура може підскочити до 40 градусів за шкалою Цельсія, повідомляє ООН.  У Португалії та Іспанії, за даними, які цитує Всесвітня організація охорони здоров’я, стовпчик термометра вже сягає 46 градусів.
«Виняткову і, можливо, навіть рекордну температуру буде зафіксовано у східних та північних регіонах Англії у вівторок, – сказав Головний спеціаліст Метеорологічного бюро Великобританії Пол Гундерсен. – В даний час існує 50-відсоткова ймовірність того, що ми побачимо температуру вище 40 ° C, і 80-відсоткова ймовірність того, що буде досягнутий абсолютний температурний рекорд. Така ситуація може спричинити вкрай несприятливі наслідки для здоров’я людей».

Агентство безпеки здоров’я Великобританії в понеділок оголосило про те, що спека становить вкрай високий четвертий рівень небезпеки для жителів Англії. Абсолютний температурний рекорд для Великобританії, що існує нині, становить 38,7 °C. Цей рівень було зафіксовано у Кембриджському ботанічному саду 25 липня 2019 року.
«Ми сподівалися, що ми не дійдемо до ситуації, коли температура у Великій Британії вперше в історії перевищить 40 °C, – сказав науковий співробітник Метеорологічне бюро Великобританії Нікос Крістідіс. – Однак у ході недавнього дослідження ми виявили, що ймовірність появи екстремально спекотних днів у Великій Британії збільшується з кожним роком і продовжуватиме зростати протягом нинішнього століття».

Зміна клімату вже вплинула на ймовірність виникнення екстремальної спеки у Великій Британії, йдеться у заяві британського метеобюро. За нинішнього клімату шанси на досягнення 40-градусних температур у країні в 10 разів вищі, ніж за природного клімату, не схильного до впливу діяльності людини. Навіть за умови виконання поточних зобов’язань щодо скорочення викидів в атмосферу такі екстремальні явища в період до 2100 можуть відбуватися кожні 15 років.

Поява екстремальної спеки можлива і в рамках природних коливань клімату, проте збільшення частоти, тривалості та інтенсивності цих явищ за останні десятиліття, зазначають експерти, явно пов’язане із потеплінням клімату. Пояснити його можна лише наслідками руйнівної діяльності.

Екстремальна спека вже охопила Португалію, Іспанію та Францію. У Португалії температура сягає 46 градусів за шкалою Цельсія. Екстремально спекотні погодні умови підвищують ризик виникнення пожеж. В останні тижні лісові пожежі вирують у Франції, Португалії та Іспанії. Французьке метеобюро Meteofrance внесло до «червоного» списку 15 із 96 департаментів Франції; 51 департамент знаходиться у «помаранчевому» списку.

У сусідній Іспанії після кількох днів незвичайно високих температур, що досягали 45,7 градуса Цельсія, пожежники продовжують боротися з серією спустошливих пожеж.

Згідно з прогнозами, область високого тиску, що встановилася над Великобританією, поступово зміщуватиметься на схід, через північно-центральну Європу, і до середини наступного тижня досягне Північних Балкан, що викличе аномальну спеку здебільшого Західної та Центральної Європи.

«Потрібно зазначити, що високі температури – не єдиний несприятливий наслідок аномальної спеки, – каже Лоренцо Лабрадор, науковий співробітник Всесвітньої метеорологічної організації. – Стабільна та стійка атмосфера діє подібно до бар’єру, що утримує атмосферні забруднювачі, у тому числі тверді частинки. Різке підвищення температури призводить до погіршення якості повітря та несприятливих наслідків для здоров’я. Крім того, велика кількість сонячного світла і висока концентрація атмосферних забруднювачів сприяють утворенню озону, що вкрай згубно впливає на людей і рослини».

НАШ ГРАД