Російські спецслужби маніпулюють інфопростором

Російські спецслужби маніпулюють інфопростором

Відбулася презентація проекту Міністерства інформаційної політики України – «Білої книги спеціальних інформаційних операцій проти України 2014-2018», повідомляє Міністерство інформаційної політики України

Заступник Міністра інформаційної політики Дмитро Золотухін повідомив, що Міністерство створило Білу книгу в результаті багаторічного спостереження за тим, як російські спецслужби та політичні еліти маніпулюють інфопростором.

«Розповсюдження російської дезінформації можна порівняти зі створенням телевізійних серіалів. Якщо основними центрами кіноіндустрії є американський Голлівуд, індійський Боллівуд і нігерійський Нолівуд, то в аналогічній індустрії, що розповсюджує вигадки й неправду, лідером є Кремлівуд», — зазначив він.

Як розповів Дмитро Золотухін, кожний масштабний наратив російської дезінформації можна порівняти з «серіалом», який поділяється на «сезони» – складні комплекси ідей усередині «серіалу». Кожна ж окрема «серія» зображує одну конкретну ситуацію, яка відповідає сценарній лінії і сезону, і серіалу.

«Наприклад, кожному відома історія про «іспанського диспетчера Карлоса», який з’явився в медіа-просторі одразу після збиття малайзійського літака Boeing 777. Це – один із сезонів великого серіалу про катастрофу рейсу MH17, ключова мета якого – відвести підозри про злочин від Росії та звинуватити в усьому Україну», – пояснив заступник Міністра.