Розпочато процес підготовки до оборонного огляду

Розпочато процес підготовки до оборонного огляду

На виконання завдань Стратегічного оборонного бюлетеня України, Плану дій впровадження оборонної реформи у 2016-2020 роках, Концепції оптимізації системи центральних органів виконавчої влади триває реформування Міністерства оборони України та Збройних Сил. Про це сьогодні, 22 січня, повідомив на брифінгу перед початком прямої телефонної лінії Кабінету Міністрів України державний секретар Міністерства оборони України Олександр Дублян.

За його словами, на сьогодні затверджено схему організації апарату Міноборони України з визначенням переліку самостійних структурних підрозділів, відповідальних за формування державної політики, переліку самостійних структурних підрозділів, які виконують виключно функції з реалізації державної політики та секретаріату Міноборони. Окрім цього, створено структурний підрозділ в Департаменті воєнної політики, стратегічного планування та міжнародного співробітництва Міністерства оборони (відділ управління змінами), який здійснює впровадження оборонної реформи у Збройних Силах України.

«Триває набуття спроможностей з підвищення ефективності механізмів координації, контролю та забезпечення діяльності Комітету реформ Міністерства оборони України та Збройних Сил України», – розповів Олександр Дублян.

Він повідомив, що проведено заміну посад військовослужбовців на посади цивільних працівників.

«Всього на апарат Міністерства оборони України – 42 особи. Розпочалося комплектування посад керівного складу Міноборони цивільними особами на конкурсній основі», – розповів державний секретар.

Олександр Дублян зазначив, що велика увага військового керівництва спрямовується на набуття Збройними Силами України необхідних оперативних (бойових, спеціальних) спроможностей.

«З урахуванням принципів і стандартів НАТО затверджено та впроваджено більш ніж 60 нормативних документів, триває розробка ще 110 нормативних документів з підготовки та застосування Збройних Сил», – повідомив він, додавши, що з початку дії Державної програми розвитку Збройних Сил України на період до 2020 року відпрацьовано 615 стандартів підготовки, з них 390 стандартів колективної підготовки, 225 стандартів індивідуальної загальновійськової та індивідуальної фахової підготовки.

«Протягом 2018 року здійснювався перехід від масової підготовки до індивідуальної – підготовки професіоналів, яка передбачає якісний відбір та ретельну підготовку відповідних фахівців», – підкреслив державний секретар Міністерства оборони.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» Міністерству оборони передбачено 102,5 млрд грн (2,6% ВВП), а саме: 101,7 млрд грн – Міністерству оборони та 0,8 млрд грн – Державній спеціальній службі транспорту, що входить до системи Міноборони. Ці видатки у порівнянні з 2018 роком збільшено на 10,9 млрд грн, або на 12%. 

«Міністерством оборони на поточний рік визначені такі основні пріоритети фінансування: збільшення не менше ніж на 30% розмірів грошового забезпечення військовослужбовців, оснащення військ сучасними зразками озброєння та військової техніки, матеріально-технічне забезпечення військ, у першу чергу – залучених до ООС», – зазначив Олександр Дублян.

Він також нагадав, що Законом України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» Міністерству оборони України передбачено видатки для виплати грошового забезпечення військовослужбовцям у сумі 49,6 млрд грн.

«Порівняно з 2018 роком фонд грошового забезпечення на 2019 рік збільшено на 15,2 млрд грн, або на 41%. Зазначене підвищення розмірів грошового забезпечення військовослужбовців буде здійснено за рахунок збільшення його додаткових видів, а саме: надбавки за особливості проходження служби та щомісячної премії», – розповів держсекретар Міноборони України.

«Середній розмір грошового забезпечення в 2019 році контрактника Сухопутних військ становитиме – 11,3 тис. грн, а молодшого офіцера – 15,9 тис. грн», – повідомив Олександр Дублян.

У Міністерстві оборони України розпочато процес підготовки до оборонного огляду. Його метою є формування перспективної моделі Збройних Сил та інших складових сил оборони з урахуванням реальних і потенційних загроз у воєнній сфері, а також стратегічного припущення щодо майбутнього членства України в НАТО. Державний секретар Міністерства оборони України Олександр Дублян підкреслив, що у 2018 році реалізація завдань оборонної реформи здійснювалася в умовах проведення операції Об’єднаних сил та виконання заходів правового режиму воєнного стану, введеного вперше за роки Незалежності України, у період з 26 листопада по 26 грудня 2018 року в окремих місцевостях України.

«Подальше нарощування спроможностей Збройних Сил стало стримуючим фактором, що забезпечило протидію збройній агресії РФ та недопущення її переростання у повномасштабну війну», — зазначив Державний секретар Міноборони України.

Він нагадав, що 21 червня 2018 року був прийнятий Закон України «Про національну безпеку України», який визначає основи та цілі державної політики, засади планування у сфері національної безпеки і оборони відповідно до євроатлантичних принципів та норм.

«На виконання положень Закону удосконалюється система керівництва силами оборони. Зокрема, впроваджується нова система оборонного планування та управління оборонними ресурсами», — повідомив Олександр Дублян.

 НАШ ГРАД