Розпочато продаж SmartTicket для залізниці та міського транспорту

Розпочато продаж SmartTicket для залізниці та міського транспорту

З 22 вересня кожен охочий може скористатися послугою єдиного е-квитка на транспорті SmartTicket та придбати його для подорожей поїздами далекого сполучення Укрзалізниці та міського транспорту у Києві. Продаж здійснюється на транспортному порталі електронних послуг e-transport.gov.ua та на SmartTicket.gov.ua.

Про це повідомив Міністр інфраструктури України Владислав Криклій на заході “Infrastructure Digital Day” за участі команди Галузевого центру цифровізації та кібербезпеки.

“Як і обіцяли, стартуємо цієї осені в Києві з дуже довгоочікуваною ініціативою – запуском єдиного е-квитка на транспорті SmartTicket. Для початку ми інтегрували єдиний квиток для залізниці та міського транспорту в столиці, але в подальшому хочемо, щоб всі види транспорту були об’єднані цієї сучасною зручністю. Відтак, спільно з SkyUp Airlines та Gunsel Lines вже з листопада стартуємо з єдиним е-квитком для авіатранспорту і пасажирських автобусних перевезень. Також у листопаді запустимо роботу SmartTicket на приміських поїздах Укрзалізниці, а з грудня розпочнемо співпрацю із Bolt”, — розповів очільник Міністерства.

Скориставшись порталом e-transport.gov.ua, у майбутньому пасажир зможе придбати єдиний квиток одразу на 4 види транспорту, або, наприклад, метро та поїзд або ж на поїзд та літак. SmartTicket буде зчитуватися за допомогою QR-коду на мобільному пристрої контролера. Це дозволить не витрачати зайвий час на купівлю квитків у касах і мінімізувати черги, що особливо актуально в умовах пандемії.

Владислав Криклій наголосив на необхідності впровадження ініціативи SmartTicket в інших містах України. “Важливо, щоб якомога більше міст приєднувалися до цієї системи і створювали зовсім новий рівень комфорту при користуванні транспортом. Вже у листопаді запланований запуск єдиного е-квитка у Маріуполі. Також реалізацією SmartTicket зацікавилася міська влада Харкова і Львівська облдержадміністрація. Тому я сподіваюсь, що з кожним разом цей список міст лише поповнюватиметься, а жителі з різних куточків України зможуть самі на собі відчути переваги SmartTicket”, — наголосив Міністр.

Експериментальним проектом із впровадження єдиного е-квитка на транспорті займається Галузевий центр цифровізації та кібербезпеки Міністерства інфраструктури України за участі Укрзалізниці. Наразі ГЦЦК продовжує роботу над підключенням до системи SmartTicket різних перевізників, які готові співпрацювати, та окремим мобільним додатком, запуск якого планується у грудні цього року. Також до березня 2021-го буде розроблений Software development kit для інтеграції SmartTicket в інші мобільні застосунки, у першу чергу, додаток “Дія”.

Участь в Infrastructure Digital Day взяли Віцепрем’єр-міністр та Міністр цифрової трансформації Михайло Федорів, генеральний директор Галузевого центру цифровізації та кібербезпеки Володимир Набоков, представники Мінінфраструктури, Державної авіаційної служби, Державної митної служби, КМДА та Маріупольської міської ради, Укрзалізниці, ГЦЦК, Microsoft Україна, VISA, Cisco Україна, громадськість та ЗМІ.

НАШ ГРАД