Рибоохоронними патрулями зафіксовано порушень на 18,7 млн грн

Рибоохоронними патрулями зафіксовано порушень на 18,7 млн грн

Держрибагентством підбито підсумки рибоохоронної діяльності за вісім місяців 2018 року (з січня по серпень). Рибоохоронними патрулями та органами рибоохорони було проведено 17 183 рибоохоронні рейди. В результаті проведених заходів виявлено 29 057 порушень. З виявлених порушень 31,8% (9 234) є грубими, повідомили у відомстві. 

В рамках проведеної рибоохоронної діяльності було вилучено 86 тонн (86 014 кг) біоресурсів та 35 267 одиниць заборонених знарядь лову. Затримано 653 транспортні засоби. За цей період складено та направлено до судів 11 600 справ для притягнення порушників до адміністративної відповідальності. Ще 271 справа направлена судами для відкриття кримінальних проваджень.

«Сума збитків, завданих рибному господарству від початку 2018 року, склала 18,7 млн грн. З них п’ять мільйонів гривень зафіксувало Азовське басейнове управління та по півтора мільйона Чорноморський і Київський рибоохоронні патрулі. Висловлюю сподівання, що громадяни будуть сумлінними, дотримуватимуться встановлених правил рибальства та не завдаватимуть шкоди рибним запасам», – наголосив Голова Держрибагентства Ярослав Бєлов.

Найактивніше рибоохоронні заходи проводилися у Київській, Дніпропетровській, Полтавській, Черкаській, Миколаївській, Запорізькій та Одеській областях, а також Азовським басейновим управлінням.

Найбільшої шкоди рибній галузі завдали порушники у квітні-червні 2018 року – під час нерестової заборони. У цей період було викрито 11 тис. правопорушень та вилучено 33 тонни водних біоресурсів. Збитки сягнули 6,2 млн грн.

Станом на початок вересня 2018 року повноцінно працює 25 управлінь рибоохоронного патруля (504 інспектори). Вони проводять рибоохоронні рейди на водоймах, перевіряють законність продажу риби та інших водних біоресурсів у точках продажу, стежать за дотриманням режимів промислового рибальства підприємцями галузі, співпрацюють із громадськістю, а також ведуть роз’яснювальну роботу щодо правил рибальства. У 2018 році відомство буде завершувати процес створення рибоохоронних патрулів. Так, потребує запуску роботи Кіровоградське та Херсонське управління рибоохоронного патруля.