Реагування на аварії на водопроводах стане оперативнішим

Реагування на аварії на водопроводах стане оперативнішим

28 лютого 2019 року в дію вступили нові зміни у ДБН В.2.5-64:2012 «Внутрішній водопровід та каналізація. Частина І. Проектування. Частина ІІ. Будівництво», якими введено можливість проведення автоматичного моніторингу тиску в системах холодного і гарячого водопостачання. Це дозволить оперативніше виявляти можливі аварійні та інші ситуації на водопроводах і вчасно реагувати на них, повідомляє Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

«Донедавна у будівельних нормах щодо водопроводу та каналізації не містилося жодних сучасних рішень для швидкого та оперативного виявлення можливих аварій на водопроводах. І це у ХХІ сторіччі. Звичайно, це могло призводити до невчасно виявлених поломок. І як наслідок – проблеми з водопостачанням. Тому під час оновлення ДБН ми прописали рекомендацію встановлювати прилади вимірювання тиску води, щоб ця інформація оперативно передавалася на диспетчерський пункт. Це дозволить постійно моніторити ситуацію і швидше виявляти несправності», – повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

За його словами, це сприятиме підвищенню надійності водопостачання для населення.

Згідно зі змінами до ДБН, рекомендується встановлювати між засобом обліку води і наступним (за напрямком руху води) запірним пристроєм, а також на вводі водопроводу (до регуляторів тиску) прилади вимірювання тиску води з передачею інформації на диспетчерський пункт та диспетчеризацією.

Також у зазначених змінах містяться норми щодо підвищення пожежної безпеки водопроводів, а також покращення роботи каналізації за рахунок встановлення спеціальних пристроїв для взмучування осаду.

Зміни до ДБН розроблені Українським державним науково-дослідним проектно-вишукувальним інститутом «УкрНДІводоканалпроект».

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.