Про що запитати свого лікаря перед святами

Про що запитати свого лікаря перед святами

Щоб підготуватися до тривалих новорічних свят, потрібно подбати не тільки про “хліб та видовища”, а й про власне здоров’я. Національна служба здоров’я України радить потурбуватися про це заздалегідь та звернутися за рекомендаціями до свого сімейного лікаря, повідомляє Національна служба здоров’я України

Насамперед, з’ясуйте заздалегідь, як працюватиме ваш сімейний лікар. Якщо лікар, з яким ви уклали декларацію, перебуватиме у відпустці, уточніть, чи перебуватиме він на зв’язку, хто прийматиме замість нього. Особливо це стосується батьків із малечею, пацієнтів із хронічними захворюваннями.

Запитайте у свого лікаря, як пережити свята з найменшим ризиком для здоров’я. Надання консультацій входить до гарантованого державою безоплатного пакета на первинці. Тож тим пацієнтам, які мають проблеми зі шлунком, підшлунковою тощо, краще проконсультуватись. Які страви святкового столу можна куштувати, а які категорично ні, які ліки мають бути під рукою у випадку переїдання? Переконані, кожен знає, чи потребує він консультації і якої саме.

Переконайтеся, чи вистачить кількості призначених “Доступних ліків” під час тривалих вихідних.

Якщо призначені раніше “Доступні ліки” мають закінчитися під час свят, домовтеся, аби отримати електронний рецепт, лише зателефонувавши своєму лікарю. Адже пацієнтам зі встановленим відповідним діагнозом лікар може виписувати е-рецепт на “Доступні ліки” за телефоном.

Якщо ви плануєте відпустку у віддалені куточки України, знайдіть на дешборді НСЗУ (https://bit.ly/39hP7mb) аптеку, яка відпускає “Доступні ліки” поблизу місця вашого відпочинку. Про інші способи пошуку потрібної аптеки читайте тут https://bit.ly/2tSEAxt.

Потрібно згадати, хто і як може отримати “Доступні ліки”? Переходьте за посиланням https://bit.ly/2Mousmz.

Поговоріть зі своїм лікарем або педіатром, якого обрали для дитини, якщо плануєте тривалу подорож, і у місті відпочинку потребуватиме медичної допомоги. Попередьте лікаря, з яким плануєте будувати тривалі взаємини, що на час відпустки, у разі потреби, ви змушені будете подати декларацію до іншого надавача первинної медичної допомоги, аби отримувати медичні послуги безоплатно.

Не забудьте взяти у відпустку не тільки паспорт, а й ІНН (оригінали документів) — знадобиться при поданні декларації.

Тут https://bit.ly/2Sq7eQP знайдете детальні поради про вибір та зміну лікаря.

Тривалі вихідні є гарною нагодою, щоб пройти медогляд, певні обстеження або вакцинуватись.

Нагадуємо, що до пакета послуг, які держава гарантує на первинці, входить вакцинація, згідно з Національним календарем профілактичних щеплень. А про всі послуги, які включено до гарантованого пакета йдеться тут https://bit.ly/35Y0sWq.