Продовжується гуманітарне розмінування

Продовжується гуманітарне розмінування

Міністерством оборони України продовжується робота із проведення гуманітарного розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей, які забруднені внаслідок збройної агресії Російської Федерації вибухонебезпечними предметами. Основною метою гуманітарного розмінування є вивільнення земель, що забрудненні мінами та вибухонебезпечними залишками війни та їх передачі в користування місцевим громадам, повідомляє  НАШ ГРАД

Для виконання заходів гуманітарного розмінування, щорічно в Міністерстві оборони України опрацьовується План гуманітарного розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей.

У 2019 році для проведення зовнішнього контролю якості розмінування, для подальшої передачі місцевим органам самоврядування, було заплановано 27 очищених ділянок загальною площею 228 га.

Завдяки фінансовій підтримці урядів США, Канади, Великої Британії, Німеччини, Нідерландів, Норвегії, Фінляндії, Бельгії, Швейцарії, Чеської Республіки груп розмінування HALO Trust та FSD і чітко скоординованій злагодженій роботі, до кінця 2019 року вдалось здійснити очистку від вибухонебезпечних предметів 36 ділянок загальною площею понад 250,7 га (31 ділянка – HALO Trust та 5 ділянок — FSD).

Після закінчення робіт з очищення територій, група зовнішнього контролю якості розмінування Збройних Сил України провела інспектування цих ділянок для підтвердження їх відповідності до міжнародних норм та національних стандартів протимінної діяльності. На сьогодні вже 24 ділянки площею 164 га передані місцевим органам самоврядування для користування за призначенням.

Завдяки проведеній роботі, громади продовжують отримувати доступ до своєї землі, що була забруднена мінами та вибухонебезпечними залишками війни. Міністерство оборони України й надалі продовжуватиме роботу з відновлення безпеки земель, що постраждали від бойових дій.