Посіви опіуму в Афганістані скоротилися на 95 відсотків

Посіви опіуму в Афганістані скоротилися на 95 відсотків

Після заборони на продаж наркотиків, запровадженої талібами у 2023 році, посіви опіуму в Афганістані скоротилися на 95 відсотків. Про це свідчать результати дослідження, проведеного Управлінням ООН з наркотиків та злочинності (УНЗ ООН).

За прогнозами експертів ООН, різке скорочення виробництва опіуму матиме далекосяжні наслідки як для самого Афганістану, так і для всього світу. Автори доповіді наголосили на нагальній необхідності посилення допомоги сільським громадам та підтримки альтернативного розвитку сільського господарства, щоб побудувати в Афганістані майбутнє без опіуму.

Страждають сільські громади

Посіви опіуму скоротилися в усіх частинах країни з 233 000 га до всього 10 800 га в 2023 році. Це спричинило 95-відсоткове скорочення пропозиції опію – з 6 200 тонн у 2022 році до 333 тонн. Різке зменшення виробництва спричинило негативні наслідки для багатьох уразливих сільських громад, які безпосередньо залежали від доходів, одержуваних від вирощування опію. 

«Водночас все це дало реальну можливість досягти довгострокових результатів у боротьбі з незаконним ринком опію та збитками, які він завдає як на місцевому, так і на глобальному рівні, – заявила Виконавчий директор УНП ООН Гада Валі. – Сьогодні населення Афганістану потребує термінової гуманітарної допомоги для задоволення своїх найнагальніших потреб та подолання шоку від втрати доходів. У найближчі місяці Афганістан гостро потребуватиме великих інвестицій у створення стійких джерел коштів для існування».

«Майже 80 відсотків населення країни залежить від сільського господарства, і Афганістан вже стикається з гострою проблемою нестачі води, – сказала Роза Отунбаєва, спеціальний представник Генерального секретаря ООН з Афганістану. – Зусилля зі сталого альтернативного розвитку мають бути орієнтовані на посухостійкі види сільськогосподарської діяльності».

Пшениця замість опіуму

Багато афганських фермерів вже перейшли на вирощування пшениці, внаслідок чого посіви зернових збільшилися на 160 тисяч гектарів у провінціях Фарах, Хілманд, Кандагар та Нангахар. Вирощування пшениці може певною мірою пом’якшити проблему відсутності продовольчої безпеки, але ця культура приносить набагато менший дохід, ніж опіум. Нинішнього року через переход на пшеницю фермери чотирьох провінцій вже втратили близько мільярда доларів потенційного доходу.

Небезпечні альтернативи

За межами Афганістану зменшення кількості героїну може призвести до скорочення його незаконного обігу та споживання, але також здатне спричинити появу небезпечних альтернатив, таких як фентаніл та інші синтетичні опіоїди.

Дані про вилучення наркотиків свідчать про те, що торговці розпродують запаси опію, зібрані в минулому, рекордному на врожай сезоні, щоб заповнити нестачу товару у 2023 році. Водночас у регіоні різко зріс обіг інших наркотиків, зокрема метамфетаміну.