Порядок перевезення органів для трансплантації

Порядок перевезення органів для трансплантації

Ініціатива Міністерства охорони здоров’я щодо впорядкування ввезення та вивезення анатомічних матеріалів людини для трансплантації підтримана урядом. Це дозволить рятувати життя більшій кількості українців, які потребують трансплантації.

Про це Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов заявив на брифінгу за підсумками засідання Уряду 5 серпня. 

“Щодня в Україні помирає у середньому 9 людей, які потребують трансплантації. Це люди, яких ми точно можемо рятувати в Україні. Ми прагнемо за 2-2,5 року здобути трансплантаційну незалежність. Щоб не відправляти наших громадян за кордон, а всю допомогу з пересадки органів чи трансплантації кісткового мозку робити в Україні. Однією з важливих складових цього процесу є перевезення анатомічного матеріалу та порядок перетину кордону. Сьогодні це питання було врегульоване”, – зазначив Максим Степанов. 

За словами очільника відомства, прийнята постанова врегульовує також вимоги щодо високих стандартів якості й безпеки під час перевезення, ввезення та вивезення анатомічних матеріалів людини.

Нагадаємо, що у 2019 році трансплантацію кісткового мозку за кордоном було зроблено 62 українським дітям, а вже цього року можливість проводити такі операції з’явиться в Україні. Першу подібну операцію провели у дитячій лікарні «Охматдит», а прийнята постанова врегульовує правила ввезення анатомічних матеріалів людини.

Операції з трансплантації у Львові фінансуватимуться з державного бюджету. Про це заявив Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов під час робочої поїздки до Львівської міської Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги.

«Свій візит у Львів я розпочав з лікарні швидкої медичної допомоги не випадково. У квітні тут було створено нове відділення трансплантології, і вже з того часу зроблено 4 трансплантації нирок, а декілька тижнів тому — трансплантацію серця. Лікарня потужно розвивається у цьому напрямі. У медзакладі працює чудова команда, очолює цей заклад хороший фахівець — головний лікар Олег Самчук», — підкреслив Максим Степанов.

Зазначимо, що у медичному закладі також планують робити операції з трансплантації печінки і легень. Очільник МОЗ Максим Степанов наголосив, що розвиток високоякісної системи трансплантації в Україні — один з пріоритетів роботи Міністерства.

«МОЗ працює над тим, щоб за 2−3 роки Україна мала трансплантаційну незалежність. Ми хочемо, щоб наші громадяни не їздили за кордон на лікування, адже ми можемо робити такі операції в країні. Потрібно лише створити відповідні умови. І саме цим ми активно займаємося», — заявив Максим Степанов.

У ході візиту в регіон Міністр охорони здоров’я Максим Степанов також відвідав Львівську обласну клінічну лікарню та Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр, де поспілкувався з медичними працівниками.