Перші судові рішення за факти булінгу

Перші судові рішення за факти булінгу

У 2018 році в Україні вдалося досягти значного прогресу в законодавчому посиленні ефективнішої протидії домашньому насильству, цькуванню дітей у навчальних закладах та поза ними. Також ефективно розвивається система безоплатної правової допомоги. Про це заступник Міністра юстиції України Іванна Смачило розповіла під час панельної дискусії «Мін‘юст та міжнародні партнери — втілюємо зміни разом. Результати 2018».

«Права людини – це людські правила, записані словами. У нашій щоденній роботі є безліч слів, понять і термінів. Але жодне юридичне слово не варте нічого, якщо воно не підкріплене діями та результатами. Саме наша робота визначає головний критерій успіху – збільшення рівня захисту прав українських громадян, – наголосила у виступі Іванна Смачило. – Ми, Міністерство юстиції, разом з іншими міністерствами та громадськістю впроваджували нові слова та терміни в українську законодавчу реальність. Ми змушували виконувати вже діючі норми законодавства. Ми розповідали людям про їхні права. Ми безпосередньо допомагали їх захищати».

Вперше в Україні ухвалений спеціальний закон України щодо протидії булінгу (цькуванню). Закон ще тільки почав діяти, а результати вже є. Маємо перші прецеденти – судові рішення про притягнення до відповідальності кривдників та їхніх батьків за виявлені факти булінгу. Ми вже отримуємо слова вдячності від українських батьків. Вони бачать зрушення і просять нас не зупинятися, а поглиблювати роботу в тому напрямку. У 2018 році ми впровадили стратегічно важливі і переломні речі в боротьбі з домашнім насильством. Вдалося досягти ухвалення та імплементації жорсткого і ефективного законодавства щодо протидії домашньому насильству. З 2018 року безоплатну вторинну правову допомогу отримують усі постраждалі від домашнього насильства або насильства за ознакою статі».

За словами заступника Міністра, Міністерство юстиції системно розширює співпрацю з громадськістю і збільшує довіру до Міністерства юстиції та системи безоплатної правової допомоги. Вже запрацювали 5 правових клубів «PRAVOKATOR» – у Дніпрі, Львові, Одесі, Харкові та Києві. Це інноваційні майданчики правничого спрямування, що сприятимуть подальшому розвитку системи БПД. Міністерство розширило співпрацю з громадськими організаціями, які займаються захистом прав жінок.

Восени запрацював проект «Сімейні радники». Працюють вже 5 офісів «Сімейних радників» при центрах БПД у Києві, Одесі, Львові, Миколаєві та Рівному. У 2019 році «Сімейні радники» з’являться в кожній області України. Додатковими помічниками для постраждалих від домашнього насильства стали і параюристи або ж «Громадські радники».

В Україні сформовано широку мережу безоплатної правової допомоги. Бюро та центри правової допомоги є майже в кожному районі, кожному великому місті України. Тут тисячі громадян отримують не тільки правові консультації, а й допомогу фахових юристів та адвокатів. Недарма українську систему БПД вважають однією з кращих в світі. У 2018 році зросла доступність правової допомоги для людей з обмеженими можливостями – для роботи з відвідувачами у центрах БПД залучаються перекладачі та сурдоперекладачі.

«У 2019 році ми маємо працювати, щоб наші слова не тільки не втратили свого змісту, а й за ними стояло все більше дій, ефективності у справі захисту прав українців. І, звичайно, ми пам’ятаємо слово «РАЗОМ». Бо тільки разом з колегами з інших держструктур, громадським сектором та міжнародною спільнотою ми зможемо зробити ще більше. Ми вдячні всій спільноті за підтримку нашої роботи!» – підкреслила Іванна Смачило.

  НАШ ГРАД