Засуджених харчують і лікують по-новому

Засуджених харчують і лікують по-новому

Денис Чернишов: Найголовніше, що вдалося реалізувати у 2018 році — затвердити Паспорт реформи пенітенціарної системи. Про це заявив заступник Міністра юстиції під час підбиття підсумків роботи Мін’юсту у 2018 році «Мін’юст та міжнародні партнери –втілюємо зміни разом». Зокрема, за словами заступника Міністра юстиції, у 2018 році Колегією Міністерства було затверджено Паспорт реформи пенітенціарної системи. Документ кардинально змінює саму концепцію системи. Паспорт включає в себе 4 стратегічні цілі, 14 оперативних цілей, 54 макрозавдання та 143 мікрозавдання.

«Вперше за роки незалежності України після від’єднання від Радянського Союзу ми говоримо, що мета і місія пенітенціарної системи – це не виконання покарань, а реабілітація і ресоціалізація. Паспорт реформи пенітенціарної системи – це один із найбільш комплексних документів із чіткими заходами, визначеними індикаторами та строками виконання», – наголосив заступник Міністра.

Як заявив Денис Чернишов, протягом 2018 року було розроблено 4 постанови КМУ та 35 наказів Мін’юсту нормативно-правового характеру, зокрема, розроблено та затверджено Правила внутрішнього розпорядку для установ виконання покарань у відповідність до вимог міжнародних правових актів з питань дотримання прав людини; у грудні 2018 року, вперше з 1992 року, Уряд затвердив нові норми харчування осіб, які тримаються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах ДКВС України.

«Надважливо у 2019 році винести на розгляд до Верховної Ради низку розроблених законопроектів, зокрема 7337, 8083, 8560. Все це дозволить привести наше законодавство у відповідність до міжнародних стандартів», – зауважив Денис Чернишов.

Також, за словами заступника Міністра, у 2018 році за рахунок оптимізації установ виконання покарань вдалося зекономити мільйони бюджетних коштів.

«У 2018 році оптимізовано 13 установ, що дозволить щорічно економити більше 100 мільйонів бюджетних коштів. У 2019 році в планах оптимізувати ще 7 установ, щорічна економія складатиме близько 150 мільйонів після проведення процедури оптимізації», – додав заступник Міністра.

Вперше за роки незалежності, як заявив Денис Чернишов, проведено капітальний ремонт одного з режимних корпусів на території Київського слідчого ізолятора. Відремонтовано 25 камерних приміщень житловою площею 450 м кв.

«Протягом 2018 року було спрямовано 27,3 млн грн на будівництво та ремонт установ й інженерної інфраструктури установ виконання покарань. Левова частина вказаної суми, яка пішла на будівництво і ремонт інженерних споруд установ, а це 21,4 млн грн, кошти, які заробили підприємства колоній»,– акцентував увагу Денис Чернишов.

Врожайним на результати, як зазначив Денис Чернишов, 2018 рік став і для системи пробації. Після того як було створено Державну установу «Центр пробації» як самостійну організацію, вже в перший рік вдалося досягти вагомих показників: органами пробації складено 33,3 тис. досудових доповідей. У процесі складання досудових доповідей 70% обвинувачених реалізували своє право та взяли участь у їх складанні; у 25,6 тис. досудових доповідях (77%) органами пробації було надано висновок про можливість виправлення обвинуваченого без ізоляції від суспільства; у 80% випадків висновок інспекторів пробації про можливість виправлення обвинуваченого без ізоляції від суспільства співпав з рішенням суду; через центри ювенальної пробації у 2018 році пройшло 344 неповнолітніх, лише 5 осіб вчинили повторне правопорушення, що складає лише 1,5 відсотка.

Насамперед, за словами заступника Міністра, це свідчення ефективності нової системи роботи з неповнолітніми, яка була запроваджена Центром пробації та нашими міжнародними партнерами з Канади.

Також, як наголосив Денис Чернишов, розпочато впровадження пенітенціарної пробації, яка покликана посилити роботу щодо ресоціалізації та реінтеграції засуджених осіб, що готуються до звільнення.

Пенітенціарна медицина після утворення окремої ДУ «Центр охорони здоров`я ДКВС України», за словами заступника Міністра, вийшла на суттєво новий рівень.

«Вперше в історії пенітенціарної системи за сприяння Адміністрації ДКВС, регіональної місії USAID в Україні, в рамках якої фінансується проект РАТН «Заради життя», місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні, ВБФ «Коаліція ВІЛ-сервісних організацій», МБФ «Альянс громадського здоров’я», БО «FREE ZONE» та ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» на базі Бучанської колонії розпочалася реалізація пілотного проекту щодо запровадження замісної підтримувальної терапії в установах виконання покарань. Продовжується плідна робота з міжнародною організацією «Група Помпіду», яка є одним зі світових лідерів у боротьбі з наркозалежністю», – наголосив Денис Чернишов.

Окрім цього, закуплено обладнання, що дозволяє розпочати процес впровадження телемедицини. Це, як наголосив заступник Міністра, відкриває можливість координації дій між ДУ «ЦОЗ ДКВС» та ДУ «ЦГЗ МОЗ» щодо створення «єдиного медичного простору».

Також, як проінформував Денис Чернишов, у 2018 році проведені закупівлі лікарських засобів та медичного обладнання на загальну суму 295 млн грн. Допомога, отримана від міжнародних неурядових партнерів, складає 19 мільйонів гривень. Основними донорами такої допомоги були Глобальний фонд, організація РАТН (проект USAID «Заради життя»), Міжнародний Комітет Червоного Хреста.

«Було отримано лабораторне обладнання, обладнання невідкладної медичної допомоги для діагностики та лікування серцево-судинних захворювань, проведено навчання медичного персоналу, а також міжнародними партнерами було надано лікарські засоби для лікування соціально-небезпечних інфекцій. Все це дає можливість у 2019 році у повному обсязі забезпечити засуджених лікуванням від туберкульозу, ВІЛ/СНІД та розпочати відбір на лікування хворих на вірусний гепатит С», – зауважив заступник Міністра юстиції.

Охоплення осіб, які регулярно отримують антиретровірусну терапію, як поінформував Денис Чернишов, складає 83%, що на 14% перевищує показники МОЗ України за 2018 рік.

«Забезпечено хворих препаратами для лікування туберкульозу на рівні 100%. Закуплено швидкі тести для діагностування вірусних гепатитів С та В, що дозволить вперше в історії України протестувати пенітенціарне населення», – акцентував увагу заступник Міністра.

В результаті системних змін, як наголосив Денис Чернишов, смертність в установах виконання покарань зменшилася на 74 особи порівняно з 2017 роком.

Ключова стратегічна ціль 2019 року – підвищення заробітних плат та грошового забезпечення співробітників, а також покращення умов їх праці. За словами Дениса Чернишова, реформа не буде реалізована, допоки співробітники пенітенціарної системи не будуть забезпечені базовими потребами.

Окрім цього, як заявив Денис Чернишов, у 2019 році важливо внести на розгляд до ВРУ законопроектів за номерами 7337, 8083, 8560; затвердити нові Правила внутрішнього розпорядку для слідчих ізоляторів; врегулювати питання щодо оформлення трудових відносин із засудженими особами; оптимізувати установ виконання покарань; створити Єдиний реєстр засуджених; розробити кадрову стратегію та стратегію розвитку волонтерства у пробації; розробити стандарти оцінки ефективності діяльності працівників пробації; створити передумови для впровадження електронного моніторингу в пробації (браслетів); впровадити лікування хронічного гепатиту «С» серед осіб узятих під варту та засуджених; оновлювати матеріально-технічну базу медичних частин та лікувальних закладів ЦОЗ ДКВС України.