Першою монетою, виготовленою на Монетному дворі, була золота номіналом 100 гривень “Київський псалтир”

Першою монетою, виготовленою на Монетному дворі, була золота номіналом 100 гривень “Київський псалтир”

монета терезкиМонетний двір є структурним підрозділом Банкнотно-монетного двору Національного банку України та здійснює карбування монет і виготовлення державних нагород.

— Власний Монетний двір на Україні – це реальна можливість втілити на монетах символи української державності, це становлення власної нумізматичної школи, представлення світові високих та найсучасніших технологічних можливостей власної виробничої бази, – директор Монетного двору Банкнотно-монетного двору Національного банку України Володимир Решинський. – Перед тим, як готова продукція Монетного двору надійде до споживача, вона проходить досить складний та тривалий технологічний шлях від творчого задуму художників до готового виробу.

Монетний двір уведено в експлуатацію у 1998 році. Підрядником його будівництва був Австрійський монетний двір. За період свого існування на підприємстві було відкарбовано близько 15 млн. пам’ятних монет, майже 10 млрд. розмінних та обігових монет, виготовлено 73 найменування державних нагород (орденів, медалей, нагрудних знаків до почесних звань України) загальною кількістю понад 9 млн. шт.

“Загалом річна потужність підприємства становить 1,2 млрд. штук обігових монет, близько 1 млн. шт. пам’ятних монет із дорогоцінних та недорогоцінних металів, а також близько 200 тис. орденів та медалейˮ, – додав Володимир Решинський. За його словами, першою пам’ятною монетою, виготовленою на українському Монетному дворі, стала золота монета номіналом 100 гривень “Київський псалтир” (1998 року). Карбування розмінних (обігових) монет на Монетному дворі розпочалося наприкінці 2000 року – першою відкарбованою тут обіговою монетою стала монета номіналом 1 копійка. Зараз цех карбування розмінних та обігових монет оснащений 17 новими високошвидкісними карбувальними пресавтоматами, швидкість карбування яких в середньому становить 550 монет за хвилину.

До Дня Незалежності нашої держави Національний банк України введе в обіг серію з шести монет “Відродження української державностіˮ:

— “25 років незалежності Україниˮ номіналом 250 гривень із золота, категорія якості карбування “пруфˮ, тираж – 400 шт.;

— “25 років незалежності Україниˮ номіналом 20 гривень зі срібла, категорія якості карбування “пруфˮ, тираж – 3 500 шт.;

— “25 років незалежності Україниˮ номіналом 5 гривень з нейзильберу, категорія якості карбування “спеціальний анциркулейтедˮ, тираж – до 50 000 шт.;

— “Козацька державаˮ номіналом 5 гривень з нейзильберу, категорія якості карбування «спеціальний анциркулейтедˮ, тираж – до 50 000 шт.;

— “Галицьке королівствоˮ номіналом 5 гривень з нейзильберу, категорія якості карбування “спеціальний анциркулейтедˮ, тираж – до 50 000 шт.;

— “Київська Русьˮ номіналом 5 гривень з нейзильберу, категорія якості карбування “спеціальний анциркулейтедˮ, тираж – до 50 000 шт.

НАШ ГРАД