НБУ отримав від реалізації заставного банківського майна 255,3 млн грн

НБУ отримав від реалізації заставного банківського майна 255,3 млн грн

ликвидация-банкаНаціональний банк отримав у другому кварталі 2016 року 163 млн грн від реалізації заставного майна за кредитами рефінансування, наданими неплатоспроможним банкам. Це майже вдвічі більше, ніж отримана у першому кварталі сума — 92,3 млн грн. Всього у першому півріччі обсяг отриманих Національним банком коштів від реалізації заставного майна становить 255,3 млн грн. Про це повідомили в НБУ.
Найбільший обсяг коштів у першому півріччі було перераховано НБУ від реалізації нерухомості таких банків, як ПАТ «КБ «Надра», ПАТ «Брокбізнесбанк», ПАТ «Банк Форум». За словами директора Департаменту управління ризиками НБУ Ігоря Будника, активній реалізації заставного майна та майнових прав у першому кварталі 2016 року заважала тривала процедура виведення неплатоспроможних банків з ринку. У другому ж кварталі такі процедури по багатьом неплатоспроможним банкам добігли кінця, тому продаж заставного майна пожвавився.

Загалом неплатоспроможні банки у першому півріччі погасили заборгованість за кредитами рефінансування від НБУ в сумі 2,5 млрд грн. Таке скорочення відбулось, зокрема, за рахунок звернення НБУ стягнення на державні облігації України, передані ПАТ «ВіЕйБі Банк» у заставу, як забезпечення за кредитами рефінансування. Фактичний обсяг погашень за кредитами рефінансування, наданими неплатоспроможним банкам, у 2015 році становив 1,1 млрд. грн.

До відома, Національний банк України 18 липня 2016 року за пропозицією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийняв рішення № 142-рш про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПУАТ «Фідобанк». ПУАТ «Фідобанк» було віднесено до категорії неплатоспроможних 20 травня 2016 року. У результаті відтоку коштів, у банку почались проблеми з виконанням зобов’язань перед клієнтами. Станом на 20 травня 2016 року загальна сума невиконаних ПУАТ «Фідобанк» операцій клієнтів перевищила 500 млн. грн. (9% від його зобов’язань).

НАШ ГРАД