Оновлено Правила з управління багатоквартирним будинком

Оновлено Правила з управління багатоквартирним будинком

Кабмін схвалив розроблений Мінрегіоном проект постанови, яким вносяться зміни до Правил надання послуги з управління багатоквартирним будинком та відповідного типового договору. Таке рішення ухвалено на засіданні Кабінету Міністрів України, повідомляє Міністерство розвитку громад та територій України

«Запропоновані зміни уточнюють умови, за якими мають надаватися послуги з управління багатоквартирним будинком, зокрема, прибирання прибудинкової території. Завдяки цьому забезпечується прозорість відносин між співвласниками багатоповерхівок та управителями», – наголосила заступник Міністра розвитку громад та територій Наталія Хоцянівська.

Змінами передбачено, що видатки на прибирання та інші послуги з обслуговування будинку та прилеглої території включаються до витрат на управління, якщо земельна ділянка під будинком, а також належні будівлі, споруди та прибудинкова територія, згідно з Державним земельним кадастром, перебувають у власності або користуванні співвласників. У разі, якщо прибудинкова територія багатоквартирного будинку не оформлена у власність або користування, такі видатки включатимуться до витрат на утримання будинку виключно за згодою співвласників на договірних засадах та за погодженням з органом місцевого самоврядування меж та площі території, яку співвласники згодні утримувати. Ці зміни наберуть чинності з 1 січня 2023 року.

Зазначимо, що згідно із законодавством Послуга з управління багатоквартирним будинком включає, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, а також виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем, утримання ліфтів.