НСЗУ оплачує послуги з медичної реабілітації

НСЗУ оплачує послуги з медичної реабілітації

Національна служба здоров’я вже виплатила медзакладам 762 млн грн за надання пацієнтам послуг з медичної реабілітації. 

На надання послуг з медичної реабілітації НСЗУ законтрактувала 249 медзакладів, 4 з яких приватні. Так, пацієнти з ураженням нервової системи можуть отримати медичну реабілітацію в 212 медзакладах. Пацієнти з ураженням опорно-рухового апарату можуть отримати медичну реабілітацію в 223 медзакладах. Немовлятам, які народились передчасно, або хворими, впродовж перших трьох років життя надають медичну реабілітацію в 63 медзакладах, повідомляє Національна служба здоров’я України

НСЗУ оплачує послуги з медичної реабілітації як в умовах стаціонару, так і на амбулаторному рівні пацієнтам у підгострому та відновному періодах. Тобто медична реабілітація за програмою медичних гарантій покликана допомогти людині у відновленні порушених чи втрачених фізичних навичок, та пристосуванні до нових умов життя після лікування у стаціонарі.

В рамках Програми медичних гарантій пацієнт отримує безоплатно наступні основні послуги з медичної реабілітації: огляд та консультації, формування індивідуальної програми реабілітації, моніторинг стану, консультації лікарів інших спеціальностей, послуги з медичної реабілітації та навчання пацієнтів/родини/доглядачів особливостям догляду за людиною, запобіганню можливих ускладнень та дотриманню рекомендацій.

Щоб отримати безоплатно медичну реабілітацію, пацієнт має звернутись до свого лікаря, з яким укладено декларацію. Він за необхідності випише направлення на отримання послуги з медичної реабілітації. Або потрібно отримати направлення лікуючого лікаря, який може спрямувати пацієнта на медичну реабілітацію за потреби.

У 2021 році НСЗУ пропонуємо і надалі розвивати реабілітацію. Поточний рік показав, що цей вид допомоги дуже потрібен пацієнтам. Зокрема, в Програмі медгарантій-2021 пропонується збільшити в 2,4 рази тарифи на послуги з медичної реабілітації. Але це стане можливим за умови затвердження обсягу фінансування Програми медгарантій на наступний рік на рівні 225 млрд грн.