«Нова пошта» використовує неперевірені ваги

«Нова пошта» використовує неперевірені ваги

Головне правило торгівлі – продаж товару має здійснюватися повною мірою, точною вагою і рахунком. На жаль, сьогодні це правило порушується шляхом навмисного обважування покупців і використання неповірених засобів ваговимірювальної техніки (гир, торговельних механічних та електронних ваг), повідомляє  Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

У зв’язку з цим Головне управління Держпродспоживслужи в Полтавській області проводить планові заходи щодо дотримання метрологічних вимог до законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки (ЗВТ), що перебувають в експлуатації.

Зокрема, проведено ряд планових перевірок ТОВ «Нова пошта» у місті Полтава на дотримання вимог Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» та інших нормативно-правових актів у сфері метрології та метрологічної діяльності.

Предметом перевірки стали ваги торговельні, які використовувалися для торговельно-комерційних операцій та розрахунків між покупцем (споживачем) і продавцем (постачальником, виробником, виконавцем).

Під час проведення планової перевірки з метрологічного нагляду, встановлено, що 30 одиниць ЗВТ, які перебувають в експлуатації у 25 відділеннях ТОВ «Нова пошта», не пройшли періодичну повірку.

Так, суб’єкт господарювання своєчасно та без дотримання встановлених міжповірочних інтервалів не подав законодавчо регульовані засоби вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, на періодичну повірку, про що свідчить відсутність відбиточного повірочного тавра чи записів з відбитком повірочного тавра у відповідному розділі експлуатаційних документів, та/або не надано до перевірки оформлені свідоцтва про повірку ЗВТ. Таким чином, було порушено ч. 3 ст. 17 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність»; наказ Міністерства економічного розвитку і торгівлі України №1747 від 13.10.2016 «Про затвердження міжповірочних інтервалів законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, за категоріями»; п. 3 постанови КМУ №474 від 08.07.2015 року «Про затвердження Порядку подання засобів вимірювальної техніки на періодичну повірку, обслуговування та ремонт»; п .2, п. 4 наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України №193 від 08.02.2016 року «Про затвердження Порядку проведення повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, та оформлення її результатів».

Унаслідок ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області винесло припис ТОВ «Нова пошта», яким зобов’язано у визначений строк провести метрологічну повірку законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки.

Суб’єкт господарювання на виконання припису укладеного договору з ДП «Полтавастандартметрологія» для проведення повірки (калібрування) ЗВТ провів відповідну роботу з повірки ваг, які перебувають в експлуатації. Припис виконано в повному обсязі.

Держпродспоживслужба звертає увагу суб’єктів підприємницької діяльності на те, що використання несправних або таких, що не пройшли періодичну повірку, ваг для розрахунків між покупцем і продавцем є порушенням Закону України «Про захист прав споживачів», Закону України «Про метрологію і метрологічну діяльність». Уся вимірювальна техніка, яка використовується при торговельно-комерційних операціях, потрапляє у сферу законодавчо регульованої метрології, а суб’єкти підприємницької діяльності, котрі використовують засоби вимірювальної техніки, несуть персональну відповідальність за їх відповідність технічним, експлуатаційним та іншим нормам.