Не більше однієї чайної ложки солі на день

Не більше однієї чайної ложки солі на день

Сіль кухонна камяна помолу №1

Активне впровадження країнами політики щодо скорочення обсягів солі у продуктах харчування дозволить врятувати до 7 мільйонів життів щороку. Про це заявляють у Всесвітній організації охорони здоров’я. ВООЗ опублікувала першу у своєму роді глобальну доповідь про споживання натрію. 

До чого веде надмірне споживання натрію

Натрій — це поживна речовина, необхідна для людини. Однак у надмірних обсягах натрій шкідливий для здоров’я, і ​​його споживання може вести до захворювань серця, інсультів та передчасної смерті, попереджають у ВООЗ.

При цьому з’являється все більше доказів, що також підтверджують зв’язок між надмірним споживанням натрію та підвищеним ризиком інших захворювань, таких як рак шлунка, ожиріння, остеопороз та захворювання нирок.

Головним джерелом натрію є звичайна сіль (хлорид натрію), яка додається до їжі. Середнє глобальне споживання солі оцінюється 10,8 грама на день. Це більш ніж удвічі перевищує рекомендацію ВООЗ – менше 5 г солі на день (одна чайна ложка). У Європейському регіоні ВООЗ середній показник становить 8,61 грамів на день.

Натрій також міститься у харчових добавках. Яскравим прикладом є глутамат натрію, який часто використовується для виробництва таких продуктів, як чіпси, вермішель швидкого приготування, соєвий соус, дешеві бульйонні кубики.

«Нездорове харчування є основною причиною смертей та хвороб у всьому світі, і надмірне споживання натрію – один із головних елементів [такого харчування]», — сказав д-р Тедрос Адханом Гебрейєсус, Генеральний директор ВООЗ.

Політичні заходи

«Доповідь показує, що більшість країн ще тільки вжить вжити обов’язкових заходів щодо скорочення споживання натрію, внаслідок якого їх населення наражається на ризик серцевих нападів, інсультів та інших проблем зі здоров’ям», – заявив д-р Тедрос.

За даними ВООЗ, сьогодні лише 5 відсотків держав-членів ВООЗ, а це лише дев’ять країн – Бразилія, Чилі, Чехія, Литва, Малайзія, Мексика, Саудівська Аравія, Іспанія та Уругвай, захищені обов’язковою та всеосяжною політикою скорочення вмісту натрію. При цьому у 73 відсотках країн немає повного спектру заходів реалізації такої політики.

У Європейському регіоні ВООЗ серед країн, у яких частково здійснюється обов’язкова політика щодо скорочення споживання натрію, опинилися Білорусь, Україна та Узбекистан. Найгірші справи у Вірменії, Таджикистані та Киргизстані – там влада поки що лише обіцяє вжити заходів.

Експерти ВООЗ нагадують, що скорочення споживання натрію – найважливіший крок на шляху до досягнення третьої мети сталого розвитку – забезпечення здорового способу життя . Однак, як повідомляється в доповіді, якщо країни прямо зараз не почнуть вживати активних заходів, світ не зможе досягти завдання зниження споживання натрію до 2025 року.

Рекомендації ВООЗ

Автори доповіді рекомендують країнам вжити таких заходів:

— Змінити рецептуру продуктів — так, щоб знизити вміст солі, а також встановити цільові показники вмісту натрію в харчових продуктах;

— розробити політику державних закупівель, що передбачає обмеження поставок продуктів, багатих сіллю або натрієм, до державних установ, лікарень, шкіл та будинків для людей похилого віку;

— запровадити закони про обов’язкове маркування на лицьовій стороні упаковки, яка дозволить споживачам вибирати продукти з низьким вмістом натрію;

— проводити інформаційні кампанії, спрямовані на зниження споживання солі та натрію.