На українсько-білоруській ділянці розпочався сезонний пропуск для збору дикоросів

На українсько-білоруській ділянці розпочався сезонний пропуск для збору дикоросів

кордон границаЗ 1 липня на українсько-білоруській ділянці кордону розпочався сезонний пропуск громадян для збору дикоросів, який здійснюватиметься до  10 серпня, а також у період з  1 вересня по 15 листопада 2016 року. У зазначений період жителі 12 прикордонних населених пунктів Рокитнівськогорайону Рівненської області зможуть перетинати кордон з метою збору дикоросів на території Поліського лісгоспу Республіки Білорусь. Про це повідомляє Держприкодонна служба України.

Відповідно до двосторонніх домовленостей прикордонники здійснюватимуть пропуск жителів прикордонних районів до 10 серпня щоденно з 06.00 до 22.00 години, а в подальшому з 01 вересня до 15 листопада — з 08.00 до 20.00 години, з обов’язковим поверненням на територію України у день перетину державного кордону.

Пропуск здійснюється в Березовському районі Рівненської області на напрямках:

Дзержинськ (Республіка Білорусь) — Познань (Україна), для жителів населених пунктів Познань,Глинне, Обсич, Дубно, Хміль, Кам’яне, Будки-Кам’янські;

Дзержинськ (Республіка Білорусь) — Березове (Україна), для жителів населених пунктів Заболоття,Грабунь, Березове, Глинне, Дубно, Хміль;

Дзержинськ (Республіка Білорусь) — Дроздинь (Україна), для жителів населених пунктів Старе Село,Дроздинь, Заболоття.

Державна прикордонна служба інформує, що громадянам України – мешканцям прикордоння, для спрощеного пропуску необхідно мати:

— дійсний національний паспорт України, довідку з сільської ради з фотокарткою, вклеєною і скріпленою підписом голови сільської ради та мастичною печаткою; пропуск, виданий органами прикордонної служби Республіки Білорусь на право знаходження у прикордонній зоні, іменну квитанцію про оплату за відвідування республіканського ландшафтного заповідника «Ольманські болота»;

— неповнолітнім громадянам України (до 16 років) — свідоцтво про народження,  довідку з сільської ради з фотокарткою, вклеєною і скріпленою підписом голови сільської ради та мастичною печаткою, у супроводі законних представників або у супроводі інших повнолітніх осіб за наявності нотаріально завіреного клопотання. При цьому неповнолітні повинні бути вписані в пропуск на право в’їзду (входу) до прикордонної зони особи, що їх супроводжують, а також іменну квитанцію про оплату за відвідування республіканського ландшафтного заповідника «Ольманські болота».

Перетин державного кордону громадяни можуть здійснювати тільки в пішому порядку або на велосипедах.

Варто зазначити, що кожного року у визначених місцях пропуску за сезон оформлюється більше 30 тисяч місцевих мешканців. На жаль, поряд з чіткою організацією перетинання кордону з боку місцевого населення, відмічаються спроби окремих осіб, частина з яких неповнолітні, порушити державний кордон поза встановлених місць пропуску. Загалом протягом минулого сезону у 2015 прикордонниками повернуто майже 2300 дорослих та 860 неповнолітніх, які намагались незаконно потрапити на територію сусідньої держави для збору чорниці та журавлини.

Вже у цьому році співробітниками Держприкордонслужби України повернуто понад 500 дорослих та 201 неповнолітнього,  а також затримано 3 порушників державного рубежу. За порушення українсько-білоруського кордону зазначених громадян притягнуто до адміністративної відповідальності, а також скасовано пропуск на весь сезон для збору дикоросів на території Республіки Білорусь.

Державна прикордонна служба України ще раз інформує про адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення законодавства, як України,  так і Республіки Білорусь з прикордонних та природоохоронних питань. Також нагадуємо про можливість скасування білоруською стороною досягнутих домовленостей про сезонний пропуск українських громадян на територію Поліського лісгоспу у разі систематичних порушень державного кордону, прикордонного режиму, незаконної вирубки лісу, розпалювання багать, залишення побутового сміття, вчасним не поверненням на територію України та інших порушень.

НАШ ГРАД