На українське кіновиробництво виділено 1 млрд грн

На українське кіновиробництво виділено 1 млрд грн

Міністерство культури України спільно з Одеською кіностудією та одеським відділенням Національної спілки кінематографістів України започатковують конкурс короткометражних фільмів імені Кіри Муратової «Короткі зустрічі», повідомляє Міністерство культури України

«Уявити українське, а й навіть світове кіно без постаті Кіри Муратової – неможливо, настільки великим є її внесок у його створення. Її фільми є зразками високого кіномистецтва та надихають митців як в Україні, так і далеко за її межами. Саме тому ініціатива започаткування конкурсу короткометражних фільмів імені Кіри Муратової «Короткі зустрічі» є надзвичайно важливою в контексті урядового порядку денного, де розвиток національного кіно займає одне з провідних місць у сфері розвитку культури. Так, якщо державна підтримка українського кіно ще у 2014 році становила лише близько 20 млн грн, то зараз ця динаміка стрімко зростає і сьогодні Урядом України на розвиток вітчизняної кіногалузі виділено вже 1 млрд грн», – каже Міністр культури України Євген Нищук.

«Короткометражне кіно в Україні є надзвичайно сильним, про що свідчать високі відзнаки, які отримали українські кінематографісти на світових кінофорумах. Особливо важливою така ініціатива є в контексті відродження  українського кіно та розвитку нового покоління сучасних українських кінематографістів. Наразі Міністерство культури має нові сучасні інструменти підтримки реалізації мистецьких ініціатив. Одним з таких є Український культурний фонд, який вже цього року надає грантову підтримку 298 проектам-переможцям загальною сумою майже 150 млн грн. Серед них 36 кінопроектів. Маю надію, що проект конкурсу короткометражних фільмів імені Кіри Муратової «Короткі зустрічі» знайде свою підтримку серед фахових експертів УКФ та Мінкультури і буде реалізований на найвищому рівні», — додав Євген Нищук.

В свою чергу голова правління Одеської кіностудії Андрій Осіпов зазначив: «Конкурс короткого метра імені Кіри Муратової – це і данина пам’яті великому режисерові Одеської кіностудії, і продовження її творчості та висока планка до фільмів-учасників. Не випадково змагатись за кращий фільм будуть короткі метри, адже дебютною режисерською роботою Кіри Георгіївни  на Одеській кіностудії була короткометражна картина «Біля крутого яру» (1962 рік). Ця стрічка була знята у тандемі із її чоловіком Олександром Муратовим. Самостійна ж повнометражна робота Кіри Муратової «Короткі зустрічі» була знята на Одеській кіностудії 1967 року. Саме назва цієї картини лягла у концептуальне наповнення кінопремії імені Кіри Муратової».

Проведення першого конкурсу заплановано на 2019 рік. До участі запрошуватимуться молоді кінорежисери. Переможці конкурсу отримають фінансову і технічну можливість здійснити виробництво своїх кінопроектів на Одеській кіностудії.

НАШ ГРАД