На лікування туберкульозу виділятимуть до 33 тис. грн

На лікування туберкульозу виділятимуть до 33 тис. грн

В Україні за 2019 рік кількість уперше зареєстрованих випадків туберкульозу становила 25 237. Частка пацієнтів, що мають мультирезистентну, тобто стійку до лікування, форму туберкульозу — близько 20%.

Національна служба здоров’я України пропонує запровадити у наступному році низку змін у лікуванні туберкульозу. Зокрема, запровадити новий пакет медичних послуг для лікування туберкульозу на рівні первинної медичної допомоги, повідомляє Національна служба здоров’я України

Заклади первинки зможуть підписати з НСЗУ договір на надання допомоги хворим на туберкульоз. Як тільки пацієнт перестане виділяти бактерію туберкульозу (що буде підтверджено лабораторно), він матиме змогу лікуватися не в лікарні, а амбулаторно під наглядом свого сімейного лікаря. Задачею сімейного лікаря буде контролювати прийом пацієнтом протитуберкульозних препаратів та результативність лікування.

Вже є успішні приклади в окремих медичних закладах, де пацієнтів лікують за такою методикою – в стаціонарі лише на той час, поки пацієнт виділяє бактерію туберкульозу, а далі переводять на амбулаторне лікування. Зокрема, так лікують в Одеському обласному центрі соціально значущих хвороб.

Також у 2021 році НСЗУ пропонує збільшити тариф на медичні послуги з лікування туберкульозу принаймні до 33 тис. грн на рік. До тарифу пропонується ввести коригувальні коефіцієнти за форми та локалізацію туберкульозу, для того щоб максимально відповідати клінічній практиці.

Цього року, за пакетом «Лікування дорослих та дітей з туберкульозом», НСЗУ законтрактувала 48 медичних закладів.

Станом на сьогодні, НСЗУ виплатила цим медзакладам 562 млн грн за лікування пацієнтів з туберкульозом у квітні-вересні.

Пацієнт з туберкульозом в межах Програми медичних гарантій отримує безоплатно наступні основні послуги: лабораторно-інструментальні дослідження, лікування в амбулаторних умовах та умовах стаціонару, ліки з Національного переліку та ті, що закуповуються централізовано за бюджетні кошти.

Щоб отримати медичну допомогу, пацієнту потрібно: звернутись до свого лікаря, з яким укладено декларацію, або лікуючого лікаря, який випише направлення до лікарні, або ж звернутись самостійно до фтизіатра, адже для звернення до цього спеціаліста направлення не потрібно, і вже фтизіатр випише направлення до медзакладу, що надає таку допомогу, звернутись з направленням до медичного закладу, законтрактованого на надання послуг з лікування туберкульозу.

За даними Центру медичної статистики МОЗ, в Україні за 2019 рік кількість уперше зареєстрованих захворювань на туберкульоз, включно з його рецидивами, становила 25 237. За даними Центру громадського здоров’я, частка пацієнтів, що мають мультирезистентну, тобто стійку до лікування, форму туберкульозу в Україні становить близько 20%. Мультирезистентний туберкульоз лікувати довше, важче і дорожче, ніж туберкульоз, чутливий до антибіотиків. Тому за ініціативи НСЗУ з 1 вересня тариф на лікування мультирезистентного туберкульозу збільшено на 40%

НАШ ГРАД