На Київщині відновлюється зруйноване житло

На Київщині відновлюється зруйноване житло

Віце-прем’єр-міністр України Ірина Верещук та Представник Управління Верховного комісара ООН у справах біженців в Україні Кароліна Ліндхольм Біллінг відвідали будинки на Київщині, які були відремонтовані в рамках житлової програми УВКБ ООН. Під час окупації російською армією ці оселі були серйозно пошкоджені обстрілами і їх мешканці ризикували зустріти зиму без опалення та зі зруйнованими стінами, повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України

«Ми бачимо на свої очі, як відновлюються території Київської області. Це показовий приклад. В Україні дедалі більше деокупованих територій. Наша стратегія – вони мають бути якнайшвидше відновлені, безпечні для життя та забезпечені усім необхідним. Ми повинні бути переконані, що їх мешканці захищені та мають можливості обігріти домівки, купити продукти чи медикаменти, отримувати послуги, яких потребують. Ми говоримо про план реінтеграції, який розробили разом з УВКБ ООН і маємо чіткі напрямки та розуміння: хто за що відповідає. В даному випадку ви бачите результати – люди отримують допомогу і розуміють, що вони не самотні», – констатувала Віце-прем’єр-міністр.

Ірина Верещук щиро подякувала УВКБ ООН за підтримку та за реалізацію житлової програми для українців. Віце-прем’єр-міністр зауважила, що допомога міжнародних гуманітарних організацій в цьому напрямку неоціненна. Також вона відмітила внесок Уряду, громади та Київської області.

Нагадаємо, 27 вересня Уряд виділив 300 мільйонів з резервного фонду на ліквідацію наслідків бойових дій та відновлення інфраструктури на Київщині. Кошти скеровуються на обстеження об’єктів, на капітальний ремонт і реконструкцію серйозно пошкоджених будівель. А також на поточний ремонт: засклення вікон, заміну дверей, ремонт фасадів, покрівель, відновлення інженерних мереж і систем. Зокрема , тепло-, газо-, водопостачання та водовідведення, опалення тощо.

«Всі докладають зусиль. І ці зусилля треба об’єднати!» — наголосила Ірина Верещук.

УВКБ ООН у партнерстві з Мінреінтеграції та громадами має намір допомогти відремонтувати та утеплити пошкоджені будинки понад 8200 сім’ям до настання холодів. Пріоритет віддається особливо вразливим сім’ям, в яких є люди похилого віку, людям з інвалідністю або малозабезпеченим сім’ям, що потребують підтримки для ремонту своїх будинків.

«Потреби в Україні величезні, і УВКБ ООН робить свою частину від спільних зусиль для вирішення цих потреб. Оскільки прогнозується, що зимова температура в деяких частинах країни впаде до –20 градусів за Цельсієм, УВКБ ООН продовжує роботу з надання притулків, щоб забезпечити підтримку вразливих верств населення через участь у наших програмах, щоб вони були в безпеці та теплі цієї зими», – сказала Кароліна Ліндхольм Біллінг.

НАШ ГРАД