На Житомирщині покупець може заплатити штраф 17 тис грн за не носіння маски

На Житомирщині покупець може заплатити штраф 17 тис грн за не носіння маски

Прикра подія сталася у Новограді-Волинському Житомирської області 14 квітня в одному з продуктових магазинів міста. Покупець хотів розрахуватись на касі, але касир заявила, що не обслуговуватиме його, бо він без маски. Чоловік спробував заперечити, однак марно. На галас вийшла керуюча магазином й заявила, що зараз покличе поліцію. Й це не виявилися прості погрози.

Покупцю не дали покинути магазин аж до приїзду поліції. До речі, поліціянти приїхали дуже швидко. На запитання поліції, хто викликав поліцію, керуюча заявила, що викликала особисто. Й додала, що може підтвердити записом з камери спостереження, що покупець був без маски. Людям, які зібралися на вулиці, керуюча намагалася пояснювати, що «таким чином дбає про їх здоров’я». 

Протокол щодо порушення «маскового режиму» поліціянти складали на вулиці у присутності керуючої магазином та «винуватця» події. Слід сказати, що кремезний на вигляд чоловік, абсолютно не здавався хворим. Він залишався спокійним й не намагався втекти. Чому чоловік був без маски, поки невідомо. Чи платитиме він штраф, вирішить суд.

Нагадаємо, що Верховна Рада ввела штрафи за порушення карантину, які складають від 17 тисяч до 34 тисяч гривень. Для посадових осіб — від 34 до 170 тисяч.

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко пояснив, що маска не захищає людину від зараження, але захищає оточуючих в тому випадку, якщо носій має інфекції:

«Коли є маска на обличчі, тоді виділення біологічного матеріалу, який може містити збудник, не сягає півтора метра, може виділятися на відстань 10-15 см». 

По всій території України заборонено:

  • перебування без масок в громадських місцях, особливо закритого типу, такі як магазини, аптеки, АЗС та інші приміщення
  • користування дитячими та спортивними майданчиками
  • переміщення групами більше двох осіб
  • відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових і прибережних зон, крім вигулу домашніх тварин
  • масові заходи понад десять осіб

За порушення цих правил передбачені штрафи. Але, якщо санітарні норми порушила людина, яка захворіла на коронавірус і перебуває на ізоляції, то може наступити кримінальна відповідальність:

Громадське місце — це частина будь-якої будови, яке є або відкрита для населення вільно, за запрошенням, за плату, постійно або періодично, час від часу, в тому числі під’їзди, підземні переходи, стадіони. Місцева влада може розширити список громадських місць.

НАШ ГРАД