Наявність в Реєстрі – умова для ввезення гумдопомоги

Наявність в Реєстрі – умова для ввезення гумдопомоги

Мінсоцполітики повідомило, як минув перший день запуску Автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги.

У цифрах: у системі зареєструвалось майже 500 користувачів, тобто отримувачів гуманітарної допомоги. Це були фонди, громадські організації, органи місцевої влади, бюджетні установи. Загалом, в Реєстрі вже більше 2 тисяч отримувачів, повідомляє Міністерство соціальної політики України

Нагадуємо, що наявність в Реєстрі – це обов’язкова умова для ввезення гуманітарної допомоги з-за кордону. 

За перший день було сформовано більше 120 даних про вантажі та понад 60 декларації для митного оформлення.

Враховуючи зворотній зв’язок від користувачів, відповідаємо на найчастіші запитання, які виникали вчора.

1.Як завозити автомобілі для передачі військовим? 

Чинним законодавством передбачено, що передавати транспортні засоби можна тільки визначеним частиною 2 статті 6 Закону “Про гуманітарну допомогу” набувачам. Простими словами: для використання ЗСУ, Нацгвардії та іншими військовими формуваннями.

Передавати автівку безпосередньо військовому у межах чинного законодавства не передбачено. Так було і до введення в дію нових правил обліку гуманітарної допомоги, так є і зараз. Натомість ухвалений Верховною Радою законопроект №9111 таку можливість передбачає. Сподіваємось, що невдовзі його буде підписано Президентом і це питання буде врегульовано також.

Наразі, щоб завезти авто, потрібно заповнити декларацію (паперову чи онлайн). У паперовій декларації (її завантажити можна тут http://surl.li/nuvar 

) варто в такому випадку вказати лише номер військової частини. Детальніше за посиланням: http://surl.li/nuvam . Код ЄДРПОУ, номер отримувача з Реєстру та унікальний код гуманітарної допомогу у такому випадку не вказується.

2. Чи можна подавати паперову декларацію? 

Так, можна. Ця можливість збережена до 1 квітня наступного року. Проте у декларації варто вказати номер отримувача гуманітарної допомоги, який був йому присвоєний під час реєстрації в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги. Цей номер (чотири цифри) стане доступним після реєстрації в Єдиному реєстрі. Як писали вище, завозити гуманітарну допомогу можуть лише отримувачі на сайтіhttps://human-help.ioc.gov.ua/ 

. Тобто організації варто один раз за допомогою КЕП керівника юридичної особи зайти в Реєстр, якщо раніше не були в ньому, отримати номер та далі вказувати постійно цей номер в паперових деклараціях.

3.Чи обов‘язкове включення до Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги з 01.12.2023?

Так, тому що відповідно до законодавства завозити гуманітарку можуть лише отримувачі. Цей статус можна мати лише після включення до Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги. Раніше це робила окрема Робоча група при Мінсоцполітики, зараз – процес цифровізований.

4. Чи може водій декларувати вантаж за паперовою декларацією?

Так, але варто вказати код отримувача гуманітарної допомоги, про що вказували вище.

Якщо вантаж везеться на військову частину – ознайомтесь з методичними рекомендаціями як заповнювати декларацію https://www.msp.gov.ua/news/23277.html. 

5. Чи дійсний номер в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги, якщо реєстрація була здійснена раніше (в період тестування/до початку тестування)?

Якщо організація була в Реєстрі до початку тестування – тобто до 1 листопада 2023 року, її номер зберігається. Натомість всі дані, заведені в систему під час тестування (з 1 листопада до 28 листопада) не зберігаються. Тому всі, хто брав участь у тестуванні, мають провести реєстрацію в автоматизованій системі реєстрації гуманітарної допомоги.

6. Чи обов‘язково мати КЕП юридичної особи чи це може бути КЕП фізичної особи? 

Використовувати необхідно лише КЕП керівника юридичної особи (або КЕП юридичної особи) адже отримувачами відповідно до законодавства можуть лише юридичні особи. Відповідно КЕП повинен бути лише юридичної особи, тобто організації.

НАШ ГРАД