Найкращі міста — Хмельницький, Івано-Франківськ, Львів, Вінниця, Тернопіль, Чернігів

Найкращі міста — Хмельницький, Івано-Франківськ, Львів, Вінниця, Тернопіль, Чернігів

Шість міст — Хмельницький, Івано-Франківськ, Львів, Вінниця, Тернопіль та Чернігів — є містами з найбільш сприятливим бізнес-кліматом та ефективним економічним врядуванням. Такими є результати дослідження “Індекс конкурентоспроможності міст України (ІКМ) 2019/2020”, яке провела Програма Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Конкурентоспроможна економіка України” (КЕУ) спільно з компанією Інфо Сапієнс, Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій. Повний звіт ІКМ 2019/2020 та рейтинг усіх міст можна переглянути за посиланням.

Для вимірювання ІКМ 2019/2020, Програма USAID КЕУ у партнерстві з компанією Інфо Сапієнс провела масштабне опитування, перша хвиля якого охопила 23 обласні центри України та місто Київ. Опитано 5 тис. 115 суб’єктів підприємницької діяльності, які висловили думки про бізнес-клімат та про зусилля міської влади у створенні сприятливого середовища, повідомляє Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України

За результатами проведеного опитування та зібраних статистичних даних з міст, Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій підготовлено звіт та рейтинг міст-учасників. Різниця у значенні ІКМ для 1-го та 24-го місця більше ніж подвійна, — 72,69 до 31,62, що свідчить про суттєву різницю у діловому кліматі, політиці місцевих рад, та як результат, — конкурентоспроможності кожного міста. Наступні дві хвилі опитування заплановані на 2021 та 2023 роки у 45 та 60-ти найбільших містах України.

На відкритті презентації Директор місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні та Білорусі, Джеймс Хоуп, зазначив: “Цей індекс є віхою в зусиллях Агентства США з міжнародного розвитку у допомозі українській економіці, щоб зробити її більш конкурентоспроможною та привабливою для інвесторів. Це неупереджений та керований даними інструмент для оцінки бізнес-клімату, який призначений як для державного, так і для приватного секторів”.

Заступниця Міністра економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства України, Ірина Новікова, підкреслила: “ІКМ є прикладним інструментом для Міністерства для планування та розробки більш адресних, точних економічних політик, що базуватимуться на достовірних, а головне “живих” даних, отриманих безпосередньо від головних стейкхолдерів — місцевого бізнесу, який у своїй переважній більшості є малим та середнім”.

Заступник Міністра розвитку громад та територій України, В’ячеслав Негода зауважив: “Дуже вдалим та корисним в ІКМ є проведення дослідження саме у містах, що враховує унікальні особливості та контекст кожного з них, чітко визначаючи слабкі та сильні сторони, а це є надзвичайно важливим для ефективної діяльності міської влади у забезпеченні сталого економічного розвитку громади та розкриття її потенціалу. Сподіваюся, що методологія та результати дослідження стануть прикладом для всіх новостворених громад під час розроблення ними своїх стратегій розвитку, зокрема в частині економічного врядування”.

Презентуючи результати ІКМ 2019/2020 в розрізі міст і компонентів, Оксана Кузяків, виконавча директорка Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, зазначила: “ІКМ — це не просто дані, це, перш за все, — можливість перейняти досвід інших у створенні сприятливого середовища для розвитку бізнесу та поділитися власними успіхами, розповісти усій країні про привабливість свого міста для роботи та життя”.

Міський голова Хмельницького — лідера ІКМ 2019/2020 — Олександр Симчишин зазначив, що ІКМ є корисним інструментом для подальшої роботи у місті, а міська влада хоче бачити динаміку подальших змін стосовно міста Хмельницький, та інших міст також, адже сильні міста — це сильна Україна.

Андрій Садовий, міський голова Львова, який є містом номер один за компонентами ”Ресурси для розвитку” та “Підтримка інновацій” додав, що вони працюють над поліпшенням бізнес-клімату та готові ділись досвідом з іншими містами.

Світлана Ніконенко, заступниця міського голови Краматорська, яке є лідером за компонентом “Безпека ведення бізнесу”, подякувала за можливість долучитись до дослідження ІКМ та висловила готовність міста брати участь у програмі підтримки міст-учасників ІКМ.

Міський голова Кропивницького, який є лідером за компонентом “Започаткування бізнесу”, Андрій Райкович, доповнив, що міська влада прибирає корупцію та бар’єри для бізнесу, а також розширює спектр надання адміністративних послуг.

ІКМ — аналітичний інструмент для оцінки місцевого бізнес-клімату та ефективності економічного врядування. Його мета — стимулювати лідерство місцевої влади в економічному розвитку, виявляти регуляторні бар’єри, корупцію та непрозорість, подолання яких підвищить успішність бізнесу. Для інвесторів ІКМ може стати основою для прийняття рішень щодо доцільності інвестицій у містах, які беруть участь у ІКМ. А міській владі ІКМ дозволить ідентифікувати кращі практики та відмінності у бізнес-кліматі міст, виявити «слабкі місця» та можливості для покращення. Індекс може стати інструментом діалогу між містами та Урядом України, сприятиме покращенню бізнес-клімату та поширенню кращих регуляторних практик на місцевому та національному рівнях.

ІКМ складається з 10 компонентів для оцінки різних аспектів конкурентоспроможності міст:

1. Започаткування бізнесу

2. Доступ до публічного майна

3. Прозорість та відкритість даних

4. Вартість дотримання законодавства

5. Податки та збори

6. Неформальні платежі та корупція

7. Безпека ведення бізнесу

8. Лідерство міської влади

9. Ресурси для розвитку

10. Підтримка інновацій.

Програма USAID “Конкурентоспроможна економіка України” (КЕУ) підтримує стартапи й малі та середні підприємства (МСП) з метою підвищення їхньої конкурентоспроможності на внутрішньому ринку України та на міжнародних ринках, допомагає в розбудові спрощеного та прозорого бізнес-клімату, а також сприяє формуванню ефективної торгової політики, щоб забезпечити МСП можливістю скористатися перевагами від міжнародної торгівлі.

НАШ ГРАД