Нагадування правил безпечного поводження на воді

Нагадування правил безпечного поводження на воді

Головне завдання рятувальників під час пляжного сезону – створити максимально безпечні умови для перебування людей поблизу води. Тож, з метою профілактики випадків загибелі людей на водоймах, фахівці ДСНС регулярно проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення – як серед відпочивальників, так і любителів риболовлі, а також слідкують за тим, аби пляжі відповідали вимогам безпеки, повідомляє Державна служба України з надзвичайних ситуацій

Так, 4 червня на водоймах міста Краматорська рятувальники 12-го Державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у Донецькій області провели профілактичні бесіди з відпочивальниками та рибалками щодо дотримання правил безпеки на воді. Особливу увагу рятувальники загострили на тому, що купання дозволено тільки в спеціально дозволених для цього місцях, а дорослим варто пильно стежити за дітьми, які перебувають у воді та поблизу неї задля уникнення трагічних наслідків. Про те, які існують правила порятунку на воді та як правильно надати допомогу потопаючій людині, – мешканцям міста нагадуватимуть інформаційні листівки, які поширюють рятувальники.

Цього ж дня на Черкащині співробітники Канівського районного відділу Управління ДСНС провели профілактичний рейд стихійними пляжами міста Канів, де також поспілкувались з відпочивальниками та нагадали місцевим жителям основні правила безпечного відпочинку на воді. Крім того, фахівці Служби порятунку поспілкувалися з дітьми, які саме відпочивали біля водойм, звернувшись з проханням не ходити до води без дорослих та наголосили на забороні стрибків у воду з висоти. Співробітники ДСНС вручили співрозмовникам листівки з основними правилами безпеки під час відпочинку на воді та алгоритмом дій при рятуванні потопаючих.

Тим часом4 червня, у м. Черкаси водолазне відділення Управління провело обстеження та очищення дна річки Дніпро задля того, щоб відпочивальники, перебуваючи на пляжі, почувалися у безпеці. У результаті проведеної роботи, на дні було зібрано та піднято на поверхню чимало небезпечного сміття, а саме: розбиті скляні пляшки, каміння, металобрухт, корчаки, – все, що могло б створити загрозу життю та здоров’ю відпочивальників під час купання. Роботи щодо очищення дна черкаських пляжів продовжуються й надалі.

При цьому рятувальники наголошують, що для приємного відпочинку та задля попередження трагедій на воді, громадянам потрібно уважно обирати місце відпочинку та надавати перевагу виключно спеціально облаштованим пляжам. Основними перевагами таких місць є проведення обстеження дна, визначення акваторії для відпочинку та наявність постійного рятувального посту.

Зважаючи на кількість надзвичайних подій на воді з початком весняно-літнього періоду, ДСНС закликає громадян суворо та неухильно дотримуватись правил безпеки на водних об’єктах!Дослухайтеся до застережень рятувальників і не нехтуйте рекомендаціями фахівців – відповідально ставтеся до свого життя та здоров’я і навчайте цьому своїх дітей!