МОЗ про медичну реформу

МОЗ про медичну реформу

Команда МОЗ разом з Міністром охорони здоров’я Максимом Степановим взяла участь у програмі “Право на владу” на 1+1, де представила своє бачення медичної реформи та шляхи її впровадження, повідомляє Міністерство охорони здоров’я України Зокрема були окреслені основні кроки, а саме:

  • Реформування медичної галузі буде продовжено, але реформа буде адаптована до українських реалій, вона буде працювати на пацієнтів та на медичних працівників.
  • Не буде масового звільнення медиків та закриття лікарень. Стара реформа передбачала звільнення від 50 до 70 тисяч медиків по всій країні. Це призвело б до остаточного знищення медичної галузі в Україні.
  • Зараз необхідно якнайшвидше вирішити проблему з фінансуванням, яка є в багатьох медзакладах. З 1747 медичних закладів 984 мають дефіцит фінансування порівняно з минулим роком, у деяких із цих 984 закладів дефіцит фінансування складає до 85%. Недофінансування — це зараз одна з найгостріших проблем, які вирішує міністерство.
  • Медичні працівники будуть отримувати гідну заробітну плату. Підвищення зарплат медиків має сягнути 50% від того, що є зараз. Це стосується медичних працівників другої та третьої ланки. Це буде зроблено з 1 липня 2020 року за рахунок державного бюджету України.
  • Протягом 2020 року МОЗ затвердить нові стандарти надання медичної допомоги та розрахує чіткі тарифи, які будуть об’єктивними та досягатимуть головної мети — надання якісної медичної допомоги.