МОЗ пропонує санаторії залишити у держави

МОЗ пропонує санаторії залишити у держави

санаторий денешиМОЗ України хоче поновити фінансування з державного бюджету 27 закладів охорони здоров’я, які надають спеціалізовану допомогу та є унікальними. Серед них – 14 санаторіїв загальнодержавного значення, які обслуговують окремі категорії пацієнтів, такі як діти з ДЦП, хворі на туберкульоз різної форми та ін. Про це повідомили у прес-службі МОЗу.

Влітку 2016 р. колишнє керівництво Міністерства охорони здоров’я  вирішило передати  медзаклади, підпорядковані МОЗ, на баланс місцевої влади. Це призвело до того, що в державному бюджеті на 2017 рік їх фінансування не було передбачене. Після скарг про підготовку  деяких з цих закладів до продажу, нове керівництво МОЗ відкликало лист та звернулось до уряду з проханням повернути їх у підпорядкування держави, щоб уникнути неконтрольованої приватизації або закриття.

«Ми повинні проводити реформування державних закладів, але не в такий спосіб. Місцеві бюджети не зможуть одразу їх утримувати, і заклади найбільш імовірно будуть або закриті, або виставлені на продаж. Наприклад, один з санаторіїв в місті Трускавець потребує на утримання 40 млн.грн. щороку. Власні доходи міста за рік – всього 68 млн. Неважко здогадатися, що станеться, коли заклад опиниться на балансі міста», — повідомив заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк.

Паралельно  планується розпочати процес реформування санаторного лікування в державних закладах з наданням цим закладам фінансової та управлінської автономії.

«Ми виступаємо за те, щоб перейти на монетизацію послуг, перейти на модель «гроші йдуть за пацієнтом», оплачуючи конкретні послуги в санаторіях. Люди  повинні самі обирати санаторій для лікування або реабілітації, а ми, як держава, – оплачувати це. Такий підхід покращить конкуренцію, дасть можливість санаторіям заробляти гроші на свій розвиток та надавати путівки більшій кількості людей», — заявив Ковтонюк.

Він підкреслив, що якість медичної допомоги і обслуговування в санаторіях наразі низької якості, оскільки модель утримання цих закладів – неефективна. Зарплати персоналу низькі, грошей не вистачає ні на ремонт, ні на сучасне устаткування.

Під час наради з керівниками санаторіїв, останні одностайно підтримали ідею поступової автономізації закладів. Аби цей процес не став великим  фінансовим стресом, передбачено перехідний період протягом 1-2 років. За цей час має відбутись перехід від оплати «ліжок» до оплати послуг, а санаторії отримають можливість відкривати нові профілі. «Якщо можна відкрити додатковий напрямок і надавати послуги іншим людям, то таку можливість потрібно забезпечити закладам. Потрібно дати можливість санаторіям заробляти», — вважає заступник міністра.

МОЗ України дотримується чіткої позиції: залишити санаторії у державній власності та під державним контролем, зберігаючи потужності по основному профілю, але перетворити їх на самоокупні підприємства, яким держава оплачує послуги для конкретних громадян.

Згідно з розрахунками МОЗ України, у бюджетні на 2017 рік необхідно передбачити 576 млн 682 тис грн на фінансування 27 закладів охорони здоров’я, підпорядкованих МОЗ. Із них 313 млн 551 тис  — на 14 санаторіїв та 263 млн 130 тис грн – на лікарні, диспансери, центри, поліклініки. Для  забезпечення діяльності 14 спеціалізованих санаторіїв потрібно 313 млн 551 тис грн (145 млн 288 тис. грн — на зарплати,  52 млн 148 тис грн  — на комунальні послуги та енергоносії). Загальна потужність 14 санаторних закладів складає 4 145 ліжок, середня тривалість курсу лікування —  33 дні. Середня вартість курсу лікування  у поточному 2016 році становить  понад 8 тис грн.

НАШ ГРАД