В Україні значно зросла кількість фальшивої валюти

В Україні значно зросла кількість фальшивої валюти

долариВ Національному банку пройшла зустріч представників регулятора та небанківських фінансових установ (НФУ), що займаються обміном валюти. Зустріч присвячена обговоренню запитань, які виникли у ході перевірок НФУ. Про це повідомили у прес-службі відомства.

Більшість виявлених порушень, за словами інспекторів НБУ, незначні, і можуть бути усунені НФУ самостійно. За результатами перевірок валютно-обмінних пунктів були виявленні такі типові для багатьох небанківський фінустанов порушення:
— «гра» з курсами валют окремих касирів, які від руки вписують різні курси, посилаючись на один й той же наказ, при цьому не міняючи дати наказу та допускаючи грубі помилки;
— відсутність у касирів документів, що посвідчують їх особу (паспорту);
— відсутність наочної інформації, яка регламентує діяльність НФУ (копій наказів, постанов, ліцензій).

Директор департаменту фінансового моніторингу Ігор Береза пояснив, що інспектори Нацбанку не мають на меті за будь-яких умов знайти порушення у діяльності легальних валютно-обмінних пунктів. Головною метою інспекцій є виявлення системних порушень у роботі таких пунктів для того, щоб НФУ могли усунути причини їх виникнення. «Перевірки не мають на меті ускладнити ведення бізнесу небанківським фінансовим установам. Навпаки, Національний банк планує створити таку систему, за якої фінансові установи будуть самостійно здійснювати перевірки операцій своїх клієнтів, а Нацбанку залишиться лише функція контролю щодо якості цих перевірок», — зауважив Ігор Береза.

Представники НФУ повідомили про значний ріст кількості фальшивої валюти (зокрема, доларів США і євро) у готівковому обороті. За їх словами, якість підробок настільки висока, що виявити їх можна лише за допомогою спеціального обладнання в пунктах обміну.

Сторони також обговорили можливі дії в боротьбі з нелегальним валютним ринком. На спільну думку, основною причиною розвитку «чорного» ринку є існування 2%-го збору до Пенсійного фонду з валютно-обмінних операцій. Національний банк та учасники ринку сподіваються на якнайшвидшу відміну цього збору Верховною Радою України.

НАШ ГРАД