Ліки проти раку молочної залози їдуть в регіони

Ліки проти раку молочної залози їдуть в регіони

12 528 флаконів препарату «ОГІВРІ (Трастузумаб)» закуплених за державний кошт розподілені між регіонами. Найближчим часом цей препарат буде доступний в лікарнях.

Наказ про розподіл підписаний та опублікований на сайті МОЗ України, повідомляє Міністерство охорони здоров’я України

Раніше ліки з діючою речовиною Трастузумаб закуповувалися за ціною 490 доларів за флакон. Тепер закупівлі через міжнародні організації дозволили отримати втричі нижчу ціну. Це означає, що доступ до безоплатного лікування отримають в рази більше пацієнтів.

Ефективність і якість препарату підтверджується тим, що він схвалений у країнах із Строгим національним регулятивним агентством (SRA). Його закуповують півтора десятка європейських держав, зокрема, Німеччина, Франція, Австрія, Швеція та інші.

Нагадаємо, що Міністерство охорони здоров`я України закуповує ліки у межах виділеного бюджету, котрий щорічно приймає Верховна Рада України (у 2016 році – 3,4 млрд грн, у 2017 році 5,9 млрд грн, у 2018 році — 5,9 млрд грн, у 2019 році — 6,58 млрд грн).

Закупівлі ліків через спеціалізовані організації дозволяють отримувати найкращі ціни на ефективні та якісні препарати для України, і завдяки цьому збільшувати доступ до лікування для сотень тисяч українців.

Якщо ліки є в наявності, а в лікарні з якихось причин відмовляють у їх безоплатній видачі, необхідно написати заяву на ім`я головного лікаря медичного закладу або на місцеве управління/департамент охорони здоров`я, вказавши діагноз із результатами аналізів або діагностики, що підтверджує діагноз, та необхідний препарат.

Медичні заклади, згідно з Наказом МОЗ від 02.06.2016 №509, зобов’язані оприлюднювати інформацію щодо залишків лікарських засобів.