Куди звертатися по допомогу

Куди звертатися по допомогу

Українці мають відчувати підтримку держави і знати, куди звертатися по допомогу. На цьому наголосила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина під час проведення робочої наради щодо перших результатів роботи Центрів допомоги врятованим в Україні та їхнього подальшого масштабування, зокрема за кордоном.

У зустрічі також взяли участь: Міністр соціальної політики Оксана Жолнович; заступник Міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко; заступник Міністра охорони здоров’я Ірина Микитчак, а також представники апарату Урядової Уповноваженої з питань гендерної політики, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні, Координаційного Центру з надання безоплатної правової допомоги.

«Наразі в Україні уже працюють 4 Центри допомоги врятованим в Києві, Дніпрі, Запоріжжі та Львові. Але ми не повинні зупинятися. Маємо плани по відкриттю ще 5 таких Центрів в Україні та паралельно працюємо над їх відкриттям за кордоном, де перебуває найбільша кількість тимчасово переміщених українців. Критично важливо посилювати співпрацю та координацію між різними відомствами для надання комплексної допомоги, постраждалим від війни громадянам. Центри мають позитивні результати і будуть ефективною платформою для подібної співпраці», – наголосила урядовець.

Ольга Стефанішина окремо відзначила роботу кейс-менеджерів Центрів, які в складних випадках, зокрема насильства, довгостроково допомагають постраждалим побороти посттравматичний синдром та повернутись до нормального життя.

«Працівниками Центрів уже виявлено близько 30 випадків сексуального насильства, але це — лише верхівка айсбергу. Досвід інших країн показує, що постраждалі від сексуального насильства можуть повідомляти про пережите та звертатись по допомогу, навіть через багато років», — сказала урядовець.

Окремо обговорили важливість залучення додаткових спеціалістів до роботи Центрів та їхнє навчання, аби допомога надавалась за міжнародними стандартами.