З урахуванням стандартів НАТО змінено систему підготовки військ

З урахуванням стандартів НАТО змінено систему підготовки військ

P урахуванням бойового досвіду та стандартів НАТО радикально змінено систему підготовки українських військ. На цьому під час засідання Комітету реформ Міністерства оборони та Збройних Сил України наголосив Міністр оборони України Степан Полторак, повідомляє Міністерство оборони України

«Відбувається оновлення форм і змісту бойової підготовки. Програми навчання військовослужбовців розроблюються з урахуванням бойового досвіду» — сказав він.

За словами глави оборонного відомства, в рази зросла кількість навчань. Для прикладу, у 2014 році бригадних навчань взагалі не проводилося, а у 2018 році було проведено 29 бригадних навчань.

«Командно-штабних навчань у 2014 році було проведено – 5, а у 2018 році – 16. Тактичних навчань у 2014 році ми провели 192, а у 2018 році – 711», – повідомив Степан Полторак.

Збройні Сили України планово переходять на професійну основу. Відповідно до Концепції розвитку професійного сержантського і старшинського складу здійснюється комплектування військ підготовленим та вмотивованим особовим складом. За словами глави оборонного відомства, посилено кадровий потенціал Збройних Сил. Було введено в дію Концепцію військової кадрової політики на період до 2020 рокуякою визначена нова філософія проходження військової служби, яка охоплює весь комплекс заходів від прийняття на службу до звільнення в запас.

Реалізується нова модель кар’єрного зростання офіцерів на основі здобуття військової освіти з одночасним вивченням іноземної мови, у тому числі за кордоном.

За рейтинговим принципом здійснюється атестування військовослужбовців та формування резерву кандидатів для просування по службі, до якого включено понад 15 тисяч офіцерів. Також формується принципово новий сержантський і старшинський корпус Збройних Сил.

«У Міноборони та ЗС України успішно реалізуються завдання забезпечення гендерної рівності. Законодавчо закріплено рівні права і можливості жінок і чоловіків під час проходження військової служби. У Збройних Силах проходять службу понад 26 тисяч військовослужбовців-жінок, з них 3,4 тисячі. Також у цьому році вперше було здійснено набір дівчат на навчання до Київського військового ліцею імені Івана Богуна», — поінформував Степан Полторак.

У ЗСУ підвищено рівень мотивації особового складу до військової служби. Грошове забезпечення у порівнянні з 2014 роком зросло у середньому в 3-4 рази. Для прикладу, грошове забезпечення командира бригади зросло з 6,6 до 25,4 тис. гривень, командира роти – з 5,1 до 15,8 тис. гривень, стрільця – з 2,7 до 10,2 тис. гривень. 

«З травня поточного року моїм рішенням збільшено щомісячні виплати за участь в операції Об’єднаних сил. На першій лінії на глибину ротних опорних пунктів –до 17 тис. грн та до 6,5 тис. грн в інших районах», – наголосив Степан Полторак.

За словами глави оборонного відомства, удосконалюється соціальний захист військово-службовців та членів їх сімей. Зокрема, запроваджено грошову компенсацію за піднайом жилого приміщення військовослужбовцям за контрактом рядового, сержантського і старшинського складу. Також прийнято програму будівництва житла для військовослужбовців та спрощено процедури отримання житла. Протягом 2014-2018 років отримано більше 5 000 квартир. При цьому грошову компенсацію за неотримане житло видано більш ніж 2 000 осіб.

«З початку 2019 року розподілено більше 500 квартир. З березня цього року вводяться в експлуатацію казарми поліпшеного планування, в яких до кінця року буде розміщено 23 тисячі військовослужбовців», – підкреслив Міністр оборони України.

Степан Полторак поінформував, що в оборонному відомстві реалізуються масштабні інфраструктурні проекти.

Зокрема, у 2018 році було відновлено 134 об’єкти військової інфраструктури: 23 їдальні, 60 об’єктів на восьми навчальних центрах і полігонах, 37 об’єктів на семи арсеналах, базах та складах, 14 комплексів аеродромних споруд та злітно-посадкових смуг Збройних Сил України.

Також будуються чотири військових містечка в наступних регіонах України: Миколаївській, Одеській, Львівській та Дніпропетровській областях.

2014-2019 роках до лав ЗСУ поставлено понад 11,9 тис. зразків ОВТ та близько 1,4 млн одиниць засобів ураження. 

«Протягом 2014-2019 років Збройним Силам поставлено понад 11,9 тис. основних зразків озброєння і військової техніки та близько 1,4 млн одиниць засобів ураження. Окрім того, прийнято на озброєння 120 зразків, відновлено справність понад 12 тис. одиниць ОВТ, — зазначив Степан Полторак. – Також було вжито заходів щодо освоєння виробництва ракет і боєприпасів на національних підприємствах, затверджена Програма ракетобудування. Завершується випробування реактивного комплексу «Вільха», вжито комплекс заходів щодо посилення сил і засобів ППО, у тому числі зенітно-ракетного прикриття, впроваджується нова система логістики».

За словами Міністра, за ці роки від іноземних партнерів, передусім від Сполучених Штатів Америки, було отримано матеріально-технічної допомоги на суму понад 360 мільйонів доларів. Також Міністерство оборони набуло повноважень щодо закупівлі озброєнь за імпортом у іноземних партнерів.

Степан Полторак повідомив про розроблення Концепції та введення в дію тимчасової настанови з логістичного забезпечення, проведення ключових заходів щодо створення єдиної ефективної системи логістичного забезпечення сил оборони, формування та набуття спроможностей Командуванням сил логістики та Головним управлінням логістики.

Окрім того, Міністр повідомив, що наразі продовжує тривати експеримент з логістичного забезпечення за принципами НАТО, удосконалено систему речового забезпечення, запроваджено 17 стандартів НАТО, введено понад 100 нових предметів речового майна та уточнено норми забезпечення.

Говорячи про реформу системи харчування ЗС України, Степан Полторак наголосив, що наразі у Збройних Силах України здійснено перехід 73 військових частин на нову систему продовольчого забезпечення із застосуванням каталогу продуктів харчування.

Міністр оборони України підкреслив, що зазначені пріоритети повинні залишитися і на перспективу.

За останні роки значно нарощено спроможності Збройних Сил України. 

«У 2015 році законодавчо затверджена вдвічі більша чисельність Збройних Сил – до 250 тисяч  осіб, у порівнянні з 2014 роком, суттєво нарощено їх бойовий склад та удосконалено структуру», — повідомив Міністр оборони.

Степан Полторак, зокрема, зазначив, що змінами до Закону України “Про Збройні Сили України”, до їх загальної структури введено Об’єднаний оперативний штаб, який планово нарощує спроможності, Десантно-штурмові війська, бойовий ударний потенціал яких суттєво підвищено, а також Сили спеціальних операцій, які сьогодні здатні до ведення сучасних бойових дій спільно з рухом опору.

Також Міністр оборони підкреслив, що відповідно до Стратегії Військово-морських сил до 2035 року триває відродження Українського військового флоту. Так, сформовані та нарощують спроможності Морське командування та Командування морської піхоти, до складу ВМС ЗС України прийнято шість малих броньованих артилерійських катерів, два броньованих десантно-штурмові катери “Кентавр” та зенітні ракетні підрозділи С-125. Завершується програма випробування системи “Нептун”, посилюється склад берегових ракетних військ. Також в рамках міжнародної допомоги у військовій сфері, завершуються заходи з підготовки екіпажів та постачання двох патрульних катерів типу «Island».

«Зазначена стратегія розроблена спільно з іноземними радниками та відповідає сучасним євроатлантичним нормам», — підкреслив Міністр оборони України Степан Полторак.

За останні роки система медичного забезпечення Збройних Сил України зазнала кардинальних змін. Нам вдалося зменшити етапність у наданні кваліфікованої медичної допомоги та наблизити її до переднього краю. Це дало змогу знизити летальність на етапах медичної евакуації та у лікувальних закладах”, — Міністр оборони.

Глава вітчизняного оборонного відомства повідомив, що наразі сформовано єдиний орган медичного забезпечення — Головне військово-медичне управління, відкрито реабілітаційний центр для військовослужбовців та створено три нові медичні установи рівня “відділення/центр”.

“Розгорнуто шість профільних реабілітаційних відділень на 490 ліжок. Обсяг реабілітаційної бази доведено майже до 1,5 тисячі ліжок”, — зазначив Степан Полторак, додавши що наразі забезпеченість лікарськими засобами та індивідуальними аптечками доведено до встановлених норм, а  підрозділи ЗС України, які виконують завдання в районі проведення операції Об’єднаних сил, забезпечені ними на 100 відсотків.

НАШ ГРАД