З’являться еталонні об’єкти безбар’єрної інфраструктури

З’являться еталонні об’єкти безбар’єрної інфраструктури

Відбулося друге засідання Ради безбар’єрності за участі Першої Леді Олени Зеленської та представників Уряду. У рамках заходу Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков презентував запуск пілотного проекту з розробки стандартів інфраструктурної безбар’єрності, повідомляє Міністерство інфраструктури України

Що передбачає пілотний проект?

Йдеться про відбір ключових об’єктів транспортної інфраструктури за різними напрямами — залізниця, авіа, громадський транспорт. На них, разом з незалежними експертами, буде проведено аудит на відповідність принципам безбар’єрності.

Результатами проекту стане створення загальних рекомендацій для розвитку різних типів транспортної інфраструктури — аеропортів, вокзалів, транспортних засобів тощо.

Ключові кроки для розвитку безбар’єрності інфраструктурних об’єктів:

  • Створення безпечного та доступного простору для усіх пасажирів, насамперед маломобільних груп.
  • Наявність зручної та зрозумілої навігації.
  • Забезпечення якісних послуг, підвищення кваліфікації персоналу.
  • Впровадження цифрових рішень, адаптація сайтів під потреби людей з інвалідністю.

«Остаточний перелік об’єктів ще формується, однак вже підтвердили свою готовність до участі у пілоті аеропорти «Бориспіль» та «Львів», Київський та Харківський залізничні вокзали. Пілотний проект триватиме трохи більше року, після чого ми підіб’ємо підсумки та масштабуватимемо проект на загальнонаціональному рівні. У висновку, кожен пасажир, незалежно від статті, віку чи стану здоров’я має отримати від держави якісні та комфортні послуги. А галузь отримає чіткий список завдань, які необхідні для створення безбар’єрного середовища», — розповів Олександр Кубраков.

Під час засідання власний просвітницький проект «Довідник безбар’єрності» представила перша леді.

«Ця стратегія створена для людей, і вона про людей. Раз за разом ми стикаємося з тим, що треба пояснювати значення безбар’єрності. Для того, щоб зробити поняття більш зрозумілим, у мене виникла ідея: створити єдиний довідник із роз’ясненням основних принципів безбар’єрності, правил комунікації та словником базових понять безбар’єрності», – прокоментувала Олена Зеленська.

Які проекти Міністерство реалізує вже зараз?

Міжнародний аеропорт “Бориспіль” — це перший проект, з яким вже працюємо за зазначеним алгоритмом. За ініціативи першої леді, разом з UNICEF та незалежними експертами, проведено аудит об’єкту на безбар’єрність та опрацьовано пропозиції та зауваження. Сьогодні команда “Борисполя” працює згідно чек-листа та планує відповідні закупівлі. На першочергові заходи цього року планується витрати 1,7 млн грн.

Наразі вже реалізується спільний з ЄІБ проект «Міський громадський транспорт», в рамках якого міста України отримують трамваї та тролейбуси, розраховані на потреби маломобільних груп населення. 52 нових тролейбуси вітчизняного виробництва вже отримали Суми, Харків та Луцьк. Найближчим часом ще 30 трамваїв та 45 тролейбусів отримають Львів, Харків, Суми, Київ та Луцьк. Загальна вартість цих контрактів у рамках проекту — 13,7 млн євро.

Відповідно до принципів безбар’єрності розпочинає капітальний ремонт ліфтів та ескалаторів Київський центральний залізничний вокзал. Роботи планується завершити вже до кінця 2022 року, а орієнтовна вартість проекту — 43 млн грн.