Зросла кількість звернень з питань домашнього насильства

Зросла кількість звернень з питань домашнього насильства

Зростання кількості звернень з питань насильства – свідчення рівня довіри до органів державної влади, – підкреслив заступник Міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції Сергій Ніжинський на прес-брифінгу «Протидія та запобігання домашньому насильству в Україні: реалії та виклики сьогодення», повідомляє Міністерство соціальної політики України

Захід проходив 25 листопада за участі представників Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції, Міністерства охорони здоров’я у рамках Міжнародної акції «16 днів проти насильства».

За словами заступника Міністра, за 10 місяців 2019 року зафіксовано 94 990 звернень щодо домашнього насильства, що на 11% більше, ніж за аналогічний період минулого року (85 830 звернень). Основна кількість звернень – від жінок (84 167), 10 030 звернень – від чоловіків, 775 звернень – від дітей. І це незважаючи на високу латентність проблеми.

Сергій Ніжинський акцентував увагу на необхідності подальшої розбудови системи реагування на факти насильства з боку усіх зацікавлених міністерств і відомств, неурядових громадських організацій та надання спеціалізованих послуг для постраждалих від насильства. З початку 2018 року, коли Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» набув чинності, прийнято понад 20 підзаконних актів із зазначених питань.

Серед найближчих завдань у цій сфері, які були озвучені на прес-брифінгу, – запуск єдиної системи обміну адміністративними даними та кейс-менеджменту випадків насильства, створення Кол-центру для постраждалих та осіб, які стали очевидцями випадків насильства.

Потребують розроблення та впровадження навчальні програми для усіх суб’єктів взаємодії у сфері запобігання та протидії насильству за ознакою статі, стандарти надання послуг для постраждалих від насильства, стандарти підготовки спеціалістів.

Сергій Ніжинський звернув увагу на важливість фінансування заходів із попередження насильства на місцевому рівні. «Саме превентивна робота поряд з наданням допомоги постраждалим від домашнього насильства має велике значення. Постраждалі від насильства повинні мати можливість своєчасно отримувати адресні та доступні соціальні послуги», – заявив Сергій Ніжинський.

Учасники брифінгу наголосили на важливості поширення успішних практик реагування на випадки насильства, обміну інформацією з цих питань.

«Головна об’єднуюча мета – створення у державі соціального простору, вільного від насильства. Особисто для мене є  неприйнятним той факт, що суспільство, яке зорієнтоване на високі загальнолюдські цінності, водночас може бути терпимим до проявів насильства», – зазначив заступник Міністра.

У службах у справах дітей обліковано 1 960 дітей, які постраждали від жорстокого поводження з ними.

Усі діти, які постраждали від різних видів насильства, були охоплені необхідною допомогою, а саме:

81 дитину – поміщено до закладів соціального захисту дітей;

76 дітей – поміщено до закладів охорони здоров’я;

815 дітей – отримали інші види допомоги без поміщення до закладу стаціонарного перебування.

У центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді обліковувались 5 552 сім’ї, які перебувають у складних життєвих обставинах, з приводу жорстокого поводження, зокрема домашнього насильства, у яких виховується 1822 дитини.

Загалом соціальними послугами з приводу домашнього насильства було охоплено 12 091 особу.

З метою захисту прав дітей службами у справах дітей місцевих державних адміністрацій:

∙ подано позови про відібрання 44 дітей без позбавлення батьків батьківських прав,

∙ подано позови відносно батьків 59 дітей про позбавлення їх батьківських прав;

∙ прийнято судові рішення про позбавлення батьківських прав батьків 12 дітей.