Збільшується кількість покараних за домашнє насильство

Збільшується кількість покараних за домашнє насильство

За 10 місяців цього року Національна поліція отримала 244 тисячі заяв про вчинення домашнього насильства. Більша кількість заяв від жінок – це майже 77%, близько 20% від чоловіків, решта – від дітей. Про це повідомила заступник Міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко на відкритті забігу «Аcting for survivors» до щорічної міжнародної акції «16 днів активізму проти насильства», що пройшов сьогодні в Ірпені Київської області, повідомляє Міністерство внутрішніх справ України

При цьому, відзначила вона, кількість звернень про домашнє насильство збільшується, хоча частина територій перебувають під окупацією та багато українців виїхало за кордон.

«Зростає частка звернень чоловіків. Але ми бачимо, що й кількість кривдників, які притягуються до відповідальності поліцейськими, теж більшає відносно кількості звернень. Тому ми говоримо й про те, що поліція відслідковує й реагує на ці виклики», — наголосила заступниця очільника МВС.

Також Катерина Павліченко відзначила, що забіг «Аcting for survivors» до щорічної міжнародної акції «16 днів активізму проти насильства» об’єднує всіх без виключення стейкхолдерів – громадські організації, урядовий сектор, міжнародних партнерів.

«У цьому забігу також беруть участь поліцейські різних підрозділів, серед них і ті, хто безпосередньо реагує на виклики домашнього насильства, які надходять на лінію 102. Це і патрульна поліція, і спеціалізовані поліцейські групи, які виїжджають виключно на ці виклики», — сказала заступник Міністра.

За її словами, це дійсно той захід, який показує небайдужість, об’єднання.

«І я переконана, що сьогодні, коли росія вчиняє страшні злочини проти цивільного населення і вчиняє насильство та вбивства, ми як суспільство не маємо толерувати і приховувати домашнього насильства в родинах», — підсумувала вона.

Катерина Павліченко разом з заступником Міністра внутрішніх справ Леонідом Тимченком також приєдналися до забігу.

Забіг «Аcting for survivors» приурочений до Міжнародної акції «16 днів активізму проти насильства», як солідарний прояв небайдужості до постраждалих, які пережили або й досі перебувають в стані насильства. Організатор – ГО UA Experts за ініціативи Офісу Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та підтримки United Nations in Ukraine.

За ідеєю організаторів першого Забігу «Acting for Survivors», у подальшому він має стати щорічним традиційним національним заходом до Міжнародної акції «16 днів активізму проти насильства», яка відзначається з 25 листопада до 10 грудня у більше ніж 100 країнах світу з 1991року з метою активізації спільних зусиль заради об’єднуючої мети: безальтернативної протидії всім формам насилля. Україна приєдналася до цієї ініціативи 2001 року.

Участь у забігу – це також про об’єднання всіх нас, про мужнє українське суспільство, яке намагається стати вільним від насильства, українство, що бореться проти будь-яких його проявів, у тому числі зі зброєю в руках проти окупантів країни-агресора.

Учасники забігу – урядовці, представники депутатського корпусу, керівники міжнародних організацій та дипломатичних представництв, громадські та культурні діячі, а також всі охочі всіх вікових категорії. Дистанції: 200 м, 500 м, 1000 м, 6000. Участь у забігу взяли понад 1000 людей.

Естафета забігу у місті Ірпінь передана іншим містам України та представникам української діаспори у США (Чикаго), зокрема естафету столичного регіону прийняли Ніжин, Вінниця, Хорошів, Калуш, Коростень, Мукачево, Лубни, Кривий Ріг, Дніпро, Луцьк, Тернопіль, Ужгород, Львів та Кам’янець-Подільський.

Під час акції кожен учасник міг зробити донат за участь. Всі зібрані кошти будуть спрямовані на благодійну допомогу для цивільних громадян, які постраждали внаслідок насильства.