За рахунок енергоефективності можна до 20% скоротити енергоспоживання

За рахунок енергоефективності можна до 20% скоротити енергоспоживання

крыша батареи солнцеПереваги енергосервісу та енергоменеджменту у бюджетній сфері, особливості роботи ЕСКО-інвесторівта місцевої влади презентували представники Держенергоефективності у ході спеціалізованого семінару 23 червня у Чернігівській ОДА. Повідомили у прес-службі Держенергоефективності.

«Енергосервіс – реальний спосіб провести термомодернізацію школи, дитсадка тощо за кошти не бюджету, а інвестора. У виграші будуть обидві сторони ЕСКО-договору: бюджетна установа зменшить енергоспоживання та комунальні платежі, а   інвестор повертатиме свої кошти завдяки досягнутій економії на комунальних послугах», — запевнив учасників семінару у результативності енергосервісу радник Голови Держенергоефективності Олексій Корчміт.

За його словами, в Україні енергосервіс стартував з 20-ми укладеними договорами у 5 регіонах: Полтавській, Одеській, Черкаській та Вінницькій областях, а також у Києві. Здебільшого роботи стосуються модернізації ІТП та освітлення.

При цьому вже сьогодні ЕСКО-інвестори заявляють про те, що економія споживання тепла вдвічі вища за заплановану договором. Це означає, що повернення інвестицій здійснюватиметься набагато швидше. Цей факт підігріває інтерес інвесторів до подальшої роботи та пошуку нових об’єктів, у тому числі на Чернігівщині.

Зі свого боку влада Чернігівщини зібрала та визначила майже 100 потенційних об’єктів енергосервісу. Ця інформація узагальнена у відповідній базі на сайті Держенергоефективності. Сьогодні ця база налічує понад 3 тис. бюджетних закладів по всій Україні, які можуть бути цікаві ЕСКО-компаніям.

«Закликаю владу Чернігівщини активніше займатися питанням впровадження енергосервісу. Держенергоефективності готове надати всі необхідні консультації та підтримку», — зауважив Олексій Корчміт.

У свою чергу перший заступник голови Чернігівської обласної ради Валентин Мельничук акцентував увагу на важливості залучення інвестицій для здійснення заходів із енергоефективності, перш за все, на великих за площею об’єктах. За словами посадовця, зменшення енергоспоживання набуває особливого значення у часи децентралізації та створення ОТГ на теренах області питання. Тож Валентин Мельничук наголосив, що кожна громада, кожна сільська рада мають виважено і комплексно підійти до цього питання.

Крім цього, Павло Ладецький, начальник управління енергетичного  менеджменту та стандартизації Держенергоефективності, презентував переваги впровадження системи енергоменеджменту у бюджетній сфері.

«Лише за рахунок налагодження енергоефективної експлуатації об’єктів можна досягти до 20% скорочення енергоспоживання», — підкреслив Павло Ладецький та розповів про результативність енергоменедженту.

Також у ході семінару було відзначено, що у місті Чернігові запроваджено енергомоніторинг. Наприклад, у 2016 році завдяки цьому вдалося зекономити понад 5 млн грн бюджетних коштів. Взяв приклад з Чернігова і Ніжин. На сьогодні у цьому місті енергомоніторинг впроваджено у більше 100 об’єктах, а це — понад 90% бюджетних установ міста.

НАШ ГРАД